Oplossingen voor irrelevante vliegreizigersangsten

Oplossingen voor irrelevante vliegreizigersangsten

Reizen is spannend. Maar zoals met zo'n beetje alles zijn angsten irreëel bij meer informatie.
Oplossingen voor irrelevante vliegreizigersangsten

Er zijn op de wereld twee soorten mensen: de ene groep wil per se op hele specifieke data naar een hele specifieke plek en de andere groep staat open voor avontuur. De laatste groep wint trouwens. Die eerste groep is niet goed wijs.

De eerste groep is de allergrootste groep. Deze groep is ook de reden waarom er, nog steeds, zo ongelofelijk veel pakketreizen worden aangeboden. Het is ook de reden waarom je als NOS simpelweg kunt stellen dat reizen naar bepaalde plekken 'weer mogelijk is' terwijl de meeste reizen altijd al mogelijk waren en nog steeds zijn. Er zijn simpelweg heel veel mensen die denken dat vliegreizen ver van tevoren moeten worden gepland en pas kunnen plaatsvinden als de meeste mensen vinden dat ze kunnen plaatsvinden. Het zorgt voor een zeer voorspelbare markt, waar bedrijven gemakkelijk op kunnen inspelen.

Pakketreizen zijn een oplossing voor angstige mensen. Mensen die zo min mogelijk zorgen willen op hun vakantie. Dat is hun goed recht. Deze mensen willen gewoon op vrijdag op een mooie tijd vertrekken en twee zondagen verderop op een schappelijke tijd terugkomen. Geen gezeik. Moeten zij weten.

Er zijn echter wat overlopers tussen de twee groepen. Dat zijn mensen die erachter komen dat er flink wat avonturen te beleven zijn buiten de pakketreis om. Het zijn mensen die via via vernemen dat het doorgaans voordeliger is om zelf iets te regelen in plaats van Toerkoop en Corendon. Het helpt ook dat het jaren geleden is dat het spannend was om online een vliegticket te boeken. Dat je nog met een geprinte tickets naar Schiphol moest en je vakantie in het water viel als je ze had laten liggen op de keukentafel.

Dit artikel is er voor de mensen die de stap willen zetten van pakketreis naar zelf een avontuur beleven. De mensen dus, die de juiste keuze hebben gemaakt. De mensen die zijn geconverteerd van risicomijdend naar fantastisch. De beste mensen dus. Laten we ze een beetje op weg helpen.

Hier volgen oplossingen voor, naar wat later bleek, irrelevante angsten. Antwoorden op essentiële vragen voor de beginnende reiziger.

Waiting
Foto door Marco López / Unsplash

Wat als ik m'n aansluiting mis?

Het is een veelvoorkomende angst voor veel reizigers die een vliegreis naar de andere kant van de wereld maken met een stop in een onbekend land waar je van het ene naar het andere vliegtuig moet bewegen, terwijl je eventuele koffers, zonder dat je daar zicht op hebt, waarschijnlijk wel / waarschijnlijk niet (je weet het pas bij aankomst) ook overstappen. Hoe weet je hoe veel tijd je hebt om over te stappen? Hoe druk is het op die luchthaven? Hoe ver is het van het ene naar het andere vliegtuig? Wat als mijn eerste vlucht is vertraagd? Moet ik weer door allemaal controles? Wat gebeurt er als ik m'n vlucht mis?

Laten we voorop stellen dat de uitvoerende luchtvaartmaatschappij verantwoordelijk is voor je reis en je dus niet een vliegticket zal verkopen waarbij de kans erg groot is dat je je aansluiting mist. Sterker nog: alle vliegtickets die je online kunt vinden zijn per definitie reizen waarbij je ervan uit kunt gaan dat je de overstap kunt halen. Het is aan de luchtvaartmaatschappij om je een fatsoenlijk ticket te verkopen, waarbij je mag aannemen dat je je aansluiting haalt. Als je gewoon je best doet om je aansluiting te halen (en niet gaat shoppen tijdens een krappe aansluiting), dan komt het vast niet goed.

Het komt niet goed wanneer je eerste vlucht vertraagd is. Mocht dat het geval zijn, dan weet de airline vaak zelfs eerder dan jij dat het je niet gaat lukken om de aansluiting te halen. Wordt het krap, dan staat iemand van de ground staff je op te halen bij de gate en krijg je overal voorrang om je vlucht te halen. Gaat het überhaupt niet lukken, dan is er meestal iemand van de airline die je kan vertellen dat je op de volgende vlucht zit. Of, als de volgende vlucht pas morgen gaat, een hotel, eten en die nieuwe vlucht heeft geregeld. Heb je geboekt met een American Expresskaart, dan krijg je zelfs een vergoeding om eventuele onkosten te bekostigen (bovenop wat je van de airline krijgt).

Ik vloog eens met Emirates van Amsterdam via Dubai naar Jakarta en door een vertraagde vlucht tussen Amsterdam en Dubai werd ik op de luchthaven opgewacht door Emirates en naar een hotel gebracht, voorzien van eten en een nieuwe vlucht de volgende dag.

Wat als m'n bagage niet aankomt?

De vervoerder moet ervoor zorgen dat je bagage, net als jij, op de plek van bestemming aankomt. Lukt dit niet, dan moet je nieuwe tandpasta en een onderbroek kopen. Ook hier is het weer handig om je reis te hebben betaald met een American Express. Je krijgt vanaf 4 uur vertraagde bagage €250 om deze onkosten te vergoeden en na 48 uur vertraging maximaal €750.

In vrijwel alle gevallen komt je bagage gewoon op de plek van bestemming aan. Om er extra zeker van te zijn, kun je altijd bij het inchecken vragen of je bagage wordt doorgelabeld naar de eindbestemming, kun je je koffer(s) voorzien van duidelijk zichtbare herkenningstekens (zoals stickers) zodat niemand anders je koffer meeneemt en, de belangrijkste tip, alleen met handbagage reizen, zoals zo'n beetje alle frequente vliegers doen.

Wait…
Foto door Benjamin Wong / Unsplash

Wat als mijn vlucht wordt geannuleerd?

Je hebt, in de Europese Unie, recht op compensatie als je vlucht minder dan 14 dagen van tevoren wordt geannuleerd. De hoogte van die vergoeding vind je op de website van de Consumentenbond. Je hebt overigens ook op terugbetaling van de ticketprijs en je hoeft geen voucher te accepteren. En het begint een reclamepraatje te worden, maar ook hier is het handig om een ticket te boeken met een American Express omdat je, wanneer een luchtvaartmaatschappij moeilijk gaat doen bij terugbetalen of je bijna gaat dwingen een voucher af te nemen, American Express kunt vragen het betaalde bedrag terug te vorderen. Het is dan wel handig om te hebben geboekt bij de airline zelf, omdat je dan niet de betaling terugvordert bij een tussenpersoon. Scheelt weer een loketje.

Wat als mijn pinpas het niet doet?

De goed voorbereide reiziger heeft altijd drie soorten geld bij zich: twee digitale betaalmogelijkheden en cash voor de zekerheid. Je kunt ervan uitgaan dat je Nederlandse pinpas in vele buitenlanden niet de meest gangbare manier van betalen is. Cash en creditcards zijn meer logisch. Check daarom of je Maestropinpas überhaupt in het buitenland werkt, neem een creditcard mee (een Mastercard, een Visa en/of een Amex) en neem voor de zekerheid wat cash mee (euro's en/of dollars) zodat je in noodgevallen jezelf ook kunt redden.

Foto van ismail mohamed - SoviLe / Unsplash

Kan ik wel gemakkelijk reizen tijdens corona?

Jazeker. Daar heb ik een heel boek over geschreven. Reizen tijdens een wereldwijde coronaviruspandemie is mogelijk, maar wel onder voorwaarden. Vliegtuigen vliegen nog steeds, landen verwelkomen je nog steeds en je kunt nog steeds het vliegtuig pakken als je dat wilt. Er zijn alleen wat in- en uitreisvoorwaarden bij gekomen. Simpel gezegd moet je bij landen (en airlines) laten zien dat je (hoogstwaarschijnlijk) geen corona hebt of kunt krijgen. Check voor het antwoord op deze vraag mijn e-book Kunnen we alweer vliegen?

Dit artikel wordt aangevuld zodra er nieuwe angsten ontstaan.

Lees alles en krijg nieuwe posts in je mailbox