De Bangkokgids voor ontspannen wereldreizigers

De Bangkokgids voor ontspannen wereldreizigers

Kijk maar even maar dit is wat ik doe als ik in Bangkok ben en daarmee vermaak ik me opperbest.
De Bangkokgids voor ontspannen wereldreizigers

Dit is wat je moet doen. Je gaat naar Bangkok. Tickets naar Bangkok zijn heel vaak voordelig. Onder de €550 retour is een prima deal. En ja, dan moet je even overstappen maar dat is niet erg want je bent geen klein kind en je hebt ook alle tijd. Overstappen geeft je zelfs de mogelijkheid om een andere plek te bezoeken. En om meer punten te sparen!

Bangkok is niet je eindbestemming. Je gaat erna verder naar Vietnam of Indonesië of Zuid-Korea of Cambodja of Maleisië. Of elders in Thailand. Moet je zelf uitvinden. Is ook veel goedkoper vaak dan rechtstreeks naar die plekken vliegen. Eerst naar Bangkok. Basiskampje opzetten. Daarna met de lokale lowcost verder.

Voor je gaat, installeer je Airalo. Dan regel je alvast een unlimited data e-sim voor Thailand van €20. Ziezo. Kan ook voor ieder ander land en hun moeders. Geen gedoe bij een kantoortje en gepriegel met simkaarten. Lang leve de vooruitgang.

Wanneer je bent geland, ga je op de luchthavenwifi en installeer je die e-sim. Nu nergens meer gezeik over wifi. En bijkomend voordeel: nooit meer tuktuks en taxi’s aan de straat aanhouden en onderhandelen over prijzen en dat de taxichauffeur dan niet weet waar ‘ie naar toe moet en dan geen wisselgeld heeft. Opgedonderd naar de vorige eeuw met die lui. Download de Grab app. Koppel je creditcard.

Ok, misschien toch even in het taxirijtje gaan staan op de luchthaven van Bangkok. Dat werkt nou eenmaal zo daar. Bonnetje uit een apparaat pakken. Aan de chauffeur geven. Zeggen waar je naar toe moet. En ‘yes’ antwoorden op de vraag of je over de snelweg wil. Kost anderhalve euro meer. Gaat veel sneller.  Je kunt niet opgelicht worden. Iedereen doet normaal. Grab kan ook.

Voor €35 per nacht zit je in een normaal hotel (ik zat recentelijk hier en hier maar meestal hier) met hopelijk weinig overlast van vriendengroepen. Voor €100 zit je in een zeer degelijk hotel en alles erboven is gewoon helemaal top. Bangkok is goedkoop. Hier is je euro een vijfje waard. Zoiets. Ik weet het niet. Waar verblijven? Zelf weten. Ik zit vaak rondom metrostation Phrom Phong of Lumphini Park. Toevallig zat ik de laatste keer vlakbij Chatuchak Market (in het noorden vanwege ‘ik wil een keer wat anders’) maar nam ik de hele tijd de een taxi terug naar Lumphini. Zelf weten. Ten westen van de rivier is helemaal hip tegenwoordig he? Weet ik veel. Het maakt ook niet uit. Is allemaal leergeld.

Korte stukjes, en wanneer er veel verkeer is, doe je achterop een brommer die je bestelt met Grab. Dat kost nog veel minder dan een taxi en dan voel je tenminste dat je leeft. Maak je geen zorgen. Het lijkt wel druk maar mensen doen normaal in het verkeer. Vertrouw me nou maar. En je chauffeur ook. Die weet heus wel hoe zij of hij moet brommerrijden. Langere stukken die niet langs een metrolijn liggen of inclusief de metro lang duren doe je met een taxi die je bestelt met Grab. Kost ook niks. Als het kan, dan ga je met de metro. Die is met allemaal loopbruggen aangesloten op winkelcentra.

0:00
/
Bangkok per Grab

We lopen niet (zo veel) in Bangkok. Ja, ’s ochtends en ’s avonds. ’s Middags pakken we de airco.

Wat doe je op een dag? ’s Ochtends sta je op, neem je een douche en zoek je een plek voor koffie of thee. Er zijn heel veel koffietenten in Bangkok en ze maken prima koffie (hier vond ik prima thee). Zoals in Nederland maar dan beter en voordeliger. En, ook wel leuk om te vermelden, met normale service. Dienstbaar, klantgericht, vriendelijk, behulpzaam. Niet alleen in koffiezaken trouwens. Overal. Dat maakt je als toerist ook gelijk weer wat vriendelijker en ontspannen. Misschien een meekoppeling?

Thee met een view (in Central Embassy)

Na je koffie maak je een wandeling. Tijdens die wandeling maak je foto’s van tropische bomen die als onkruid in de stad groeien. Sta vooral onder Frangipani’s stil om even een paar snuifjes te nemen. Dit kan als je vroeg bent. Misschien is het warm. Dan zoek je je hotel op om misschien naar de gym te gaan? Doe een full-body workout in die sneue hotelgym. Deadlifts kun je op één been met een dumbbell doen. Geen barbell? Opdrukken. Er is vast wel een lat pulldown of een optrekstang. Lunges doe je met gewicht in je handen. Overhead press met dumbbells. Even biceps triceps en je bent weer helemaal het knaapje. Je mag ook op een loopband gaan rennen als je typisch zo’n figuur bent die helemaal z’n hardloopschoenen gaat zitten meenemen op reis.

Of je gaat even aan je tan werken bij het zwembad. Kan ook. Of beiden. Joah!!!

Het idee van de tijd tussen koffie en lunch is dat je honger kweekt. Want we gaan maar twee keer eten vandaag. En twee keer goed ook. Ergens tijdens het middaguur en ergens in de avond. Dat is prima want het zijn grote maaltijden.

Over die lunch gesproken. Dat mag gewoon op straat. Allerlei straatverkopers bij langs en overal een klein bordje eten halen. Dat is helemaal prima. Kleine kans op Bangkok Belly maar zonder wrijving geen glans en zonder parasieten geen vakans.

Je kunt ook in één van de vele malls naar een food court gaan. Daar is airconditioning én hetzelfde eten als op straat. Misschien wat minder slordig en authentiek gepresenteerd, maar wel zonder vliegen en rattenkeutels in je pad thai. Zelf weten. Het is allemaal voordelig en helemaal smaakvol. Neem ruim. Kies wat nieuws. En daarna wat anders.

Na de lunch zijn er talloze opties. Wat je op dag één goed kunt doen is gewoon zo’n mall bezoeken. Niet omdat we per se direct allemaal troep moeten kopen (juist niet), maar omdat we zo even kunnen ervaren dat Bangkok op een zeker gebied een aantal passen op Nederland en vele andere Westerse landen voor loopt. Malls zijn er talrijker en ook veel mooier. Met leukere winkels, beschaafdere mensen, interessante troep en beter geëquipeerde supermarkten. Dus neem er eens een kijkje. In Emquartier bijvoorbeeld. Of Central Embassy.

Wat je natuurlijk ook kunt doen, is de straat op. Maar ik vertelde net al dat je niet op het heetste van de dag met de zon op je bol in stoffige straten gaat zitten slenteren. Dat bewaar je maar voor vanavond. Wel mag je een tempel bezoeken of in een bootje over de rivier crossen. Of gewoon een dutje doen op je hotelkamer. Hallo? Het is vakantie. En dutjes worden überhaupt ondergewaardeerd.

Je kunt ook even een 7-Eleven in. Voor zo’n 200ml Yakult voor nu en een 500ml Pocari Sweat voor later. En even een menthol inhaler kopen om een totaal onnodige verslaving te starten.

Na je middagactiviteit is het tijd om je te gaan klaarmaken voor je diner. Waar je dat gaat nuttigen, moet je zelf weten. Je hebt vast een lijstje met tips van Youtubers, Instagrammers, Tiktokers en vriendinnen gemaakt met precies zes keer zoveel plekken waar je absoluut moet gaan eten als er eetmomenten in je trip zitten. De grote grap is dat het helemaal niets uitmaakt. Je kunt werkelijk overal worden gedropt in Bangkok, een stuk gaan wandelen en uitkomen bij een auntie of uncle die een weergaloos maaltje voor je bereidt dat meneer Knorr Wereldgerecht weer even op z’n plek zet. Maar goed, kies je vooraf gecureerde plek en Grab jezelf ernaartoe. Loop een paar cirkels om je eindbestemming om de buurt te ervaren en ga lekker zitten tjappen. Neem een koud lokaal biertje als je zo’n loser bent die nog alcohol drinkt of bestel gewoon water zoals de goede kant van de geschiedenis doet. Big bottle. Goed hydrateren.

Na het avondeten is er wederom een vrij programma. Wat is zelf graag doe is naar mijn hotelkamer gaan om nog even te computeren, maar ik kan me voorstellen dat je misschien andere prioriteiten hebt. Je kunt naar Khao San road of Soi Cowboy gaan, maar omdat het al meer dan anderhalf decennium geen 2006 meer is, kun je dat ook echt best overslaan. Een avondmarkt bezoeken is ook een prima idee. Is goed te combineren met je diner want geen markt zonder voedseloverschotten.

Een avondwandeling is in Bangkok prima te doen. Bangkok is veilig. Er gebeurt niks. Ja, er steekt nog wel eens een rat over, maar niemand berooft je. Tenzij je natuurlijk prijkend met je prijzige prullaria gaat zitten rondsjouwen. Of met een trechter op je hoofd achterin een tuktuk stapt terwijl je ook niet weet waar je naartoe gebracht wordt. Dit is ook waarom we geen tuktuks nemen. Ik wed je honderd THB dat die gozer de weg niet weet én toevallig net precies geen wisselgeld had.

Wanneer je terugkomt in je hotelkamer is het tijd om de dag van je af te badderen met misschien een drupje zojuist gekochte (50ml want we reizen met alleen handbagage) etherische olie (frangipani) terwijl je je favoriete serie kijkt. Bezwete kleertjes netjes aan een hanger zodat we morgen wel even kunnen ruiken of het nog een dagje kan (kan wel, we hoeven hier op niemand indruk te maken en er komt toch weer nieuw zweet in).

Slaap lekker een veel plezier met je jet lag. Mijn advies? 3mg melatonine halverwege je badsessie. Lekker hoog doseren. Niet van dat benauwde.

De volgende dag is EXACT hetzelfde en dat is helemaal niet erg. Sterker nog: dat is helemaal mooi. Want Bangkok is mooi. Voor een paar dagen dan. En dan gaan we weer verder. Want vanuit BKK (de luchthaven) of DMK (die andere) is het allemaal helemaal dichtbij een voordelig.

Veel plezier. Je gaat er geen spijt van krijgen.

Lees alles en krijg nieuwe posts in je mailbox