M'n favoriete tools om goedkoop te vliegen

M'n favoriete tools om goedkoop te vliegen

Dit zijn mijn favoriete vliegtickettools om zo goedkoop mogelijk te kunnen vliegreizen.
M'n favoriete tools om goedkoop te vliegen

Iemand, laten we hem Ronnie noemen, las m’n boek Thuisblijven is duurder en merkte op dat hij graag twee dingen had willen lezen:

  • Een lijst van alle linkjes in mijn boek naar websites met meer informatie.
  • Een lijst met tools die ik gebruik om goedkope vliegtickets te vinden.

Ik kon me wel vinden in die feedback/kritiek/wens dus beide suggesties nam ik serieus, schreef ik op en kun je vinden in de nieuwste versie van het boek.

Voor je gemak heb ik die lijst met favoriete vliegtickettools ook hier op m'n blog gezet en weer geüpdatet (laatste update is oktober 2022).

Vliegticketzoekmachines

Laat me beginnen bij het begin. Want iedereen denkt natuurlijk nog steeds dat er één website is waar je goedkope vliegtickets kunt vinden. Die is er niet. Wel zijn er websites waar je gemakkelijk vliegtickets kunt vinden. En hoe efficiënter je kunt zoeken, hoe sneller je een ticket vindt dat bij je wensen past.

Google Flights

Met Google Flights kun je snel prijzen vergelijken omdat die prijzen in de kalenderweergave staan. Bovendien kun je zoeken tussen meerdere luchthavens tegelijk en sorteren op airline en alliantie (dat komt later terug). Google Flights is vrijwel altijd m’n startpunt als ik een tripje heb bedacht en dus mijn favoriete tool.

Bij Google Flights zie je prijzen, heel snel, in een kalenderweergave.

Het mooie aan Google Flights is dat je megasnel prijzen kunt vergelijken. Ook kun je meerdere bestemmingen tegelijk invoeren of zelfs per datum zoeken naar complete continenten.

Momondo

Momondo is m’n favoriete website om goedkope vliegtickets te vinden, als ik data weet waarop ik graag wil vliegen. Die data heb ik dan eerder bij Google Flights of elders gevonden, maar via Momondo vind ik bijna altijd het laagste tarief. Dan klik ik via Momondo door naar de uiteindelijk OTA (Online Travel Agency) om daar te boeken.

Momondo is een fijne website om vliegtickets te vinden als je specifieke data hebt.

Ik zou hier graag bij willen vermelden dat ik, eigenlijk sinds het coronafiasco sinds 2020, het liefst alleen nog maar direct bij airlines boek en niet bij OTA's. Waarom? Omdat je bij problemen liever te maken hebt met één loketje (de airline) in plaats van een loketje (het online reisbureau) dat voor jou weer bij een ander loketje (de airline) dingen moet gaan regelen. Extra lagen in communicatie zorgen voor extra complexiteit.

Expedia

Expedia laat niet vaak de goedkoopste vliegtickets zien, maar wél de boekingsklasse en dat is juist belangrijk omdat je dan weet hoeveel punten je kunt gaan sparen. Zeker met de Wheretocredit Chrome plugin die aan de vliegticketzoekresultaten het mogelijk aantal te sparen punten toevoegt.

Boekingsklasse te zien én extra data van de wheretocredit plugin
Boekingsklasse te zien (hier R) én extra data van de wheretocredit plugin

Skiplagged

Skiplagged is ook een vliegticketzoekmachine maar deze website zoekt ook tickets waarbij je het laatste deel niet vliegt wanneer dat goedkoper is (over verstopte steden weggooien lees je meer in m’n boek) en tickets van andere luchthavens van waar je zocht als het goedkoper is om daar eerst naar toe te vliegen.

Nu ff geen verstopte steden weggegooid
Nu ff geen verstopte steden weggegooid

ITA Matrix

De ITA Matrix gebruikt dezelfde zoekmachine als Google Flights (zijn ook beide van Google) maar hier kun je net iets meer mee. Deze tool wordt pas bruikbaar als je wat airport- en airlinecodes kent en hier en daar wat met afkortingen strooit. Ook kun je met deze tool ticketvoorwaarden lezen en met een script (waar je straks meer over leest) direct zien hoeveel punten je waar kunt sparen. Je kunt met ITA Matrix niets boeken, maar wel als je datzelfde script gebruikt.

Vrij veel nerderige nerdinfo
Vrij veel nerderige nerdinfo

Dat ITA Matrix script

Als je ITA Matrix gebruikt en dit script in je bookmarks bar (vind bladwijzerbalk zo’n dom woord) plaatst, kun je bij je zoekresultaten direct zien hoeveel punten je bij welk frequent flyerprogramma kunt sparen omdat ITA Matrix ook laat zien in welke boekingsklasse je je tickets kunt boeken. Bovendien kun je met dit script direct de zoekresultaten van ITA Matrix naar boekingswebsites sturen en daar boeken. Top.

Yelmair

Ik heb deze vliegticketzoekmachine zelf gemaakt omdat ik graag wil zoeken van regio naar regio en van periode tot periode. Dit in plaats van specifiek van A naar B op specifieke data. Door zo ruim mogelijk te kunnen zoeken, kun je erachter komen wanneer je het voordeligst vliegt op welke route. Lekker handig voor de flexibele reiziger die we allemaal willen zijn.

Je kunt bij Yelmair van een regio naar een regio van een periode tot een periode zoeken.
Je kunt direct zien hoeveel punten je per vlucht spaart en hoeveel die punten waard zijn.
  • Meerdere plekken en regio’s tegelijk als vertrek- of aankomstplek instellen;
  • Zoeken in langere periodes dan een dag;
  • Direct zichtbaar hoeveel punten je kunt sparen bij frequentflyerprogramma’s.

Dit zit allemaal in Yelmair dus check het!

Punten sparen

Het is belangrijk om punten te sparen als je vliegt want dat is een soort gratis geld en als je niet begint, heb je met iedere vlucht waarmee je niets spaart steeds meer spijt.

In andere artikelen lees je meer over punten sparen:

Frequent flyerprogramma’s

Ik ben lid van British Airways Executive Club, Delta Skymiles, Singapore Airlines Krisflyer, American Airlines AAdvantage, Emirates Skywards, Etihad Guest, Lufthansa Miles and More, Cathay Pacific Asia Miles, Iberia Plus en nog meer maar kijk maar even waar jij lid van wordt.

American Express creditcard

Je moet een creditcard gebruiken want dan spaar je met je aankopen punten en die punten kun je weer inwisselen bij verschillende frequent flyerprogramma’s (tenminste als je de juiste Amex hebt). Bovendien zijn je aankopen verzekerd, krijg je twee keer gratis loungetoegang en bonuspunten. Dus vraag ‘m hier aan (en check de voorwaarden).

Kijk, is chill dat je naar meerdere programma's kunt overboeken
Kijk, is chill dat je naar meerdere programma’s kunt overboeken

Awardwallet.com

Op awardwallet.com kun je in één oogopslag zien hoeveel punten je bij zo’n beetje ieder frequent flyerprogramma hebt. Geen screenshot want dan zien jullie mijn saldi en lidmaatschapsnummers.

Awardhacker (medium nerdje)

Met deze zoekmachine kun je zien hoeveel punten bij verschillende frequent flyerprogramma’s bepaalde routes kosten. Zodat je weet op welke route welk programma het beste kan worden gebruikt.

Makkelijk zoeken
Makkelijk zoeken

Wheretocredit.com

Met deze website kun je per route uitrekenen hoeveel punten je waar kunt sparen. Dat kon ook direct bij Expedia en ITA Matrix, zoals je hebt kunnen lezen (met dat script), maar op deze website kan het handmatig.

Handig
Handig

Ticketdeals

Je kunt natuurlijk zelf naar vliegtickets gaan zoeken, en dat moet je ook vooral doen, maar als je een klein beetje avontuurlijk bent en het je niet zoveel uitmaakt waar je wanneer naar toe gaat (als het maar goedkoop is), dan kun je ticketdealblogs in de gaten houden.

Ticketdealblogs

Check vooral secretflying.com, flynous.com en fly4free.com omdat ze dagelijks ticketdeals posten en volg ze vooral op Facebook en Twitter en Instagram als je daar tijd voor hebt.

Yelmair

Ik was ontevreden over het huidige aanbod van ticketdealsites (en stoorde me vooral aan het feit dat je deals niet met elkaar kunt vergelijken of kunt zien wat een normale prijs is voor een route) dus bouwde ik zelfde de, wat mij betreft, ideale ticketdealsite die ik Yelmair noemde (inclusief dus die zoekmachine met meer opties dan bestaande zoekmachines).

Ik maakte Yelmair zelf omdat ik vond dat het beter kon.

Pushbullet en IFTTT

Beter zorg je ervoor dat je de RSS-feeds van die ticketdealblogs volgt en jezelf alleen meldingen stuurt als die blogs iets relevants posten anders kijk je op je telefoon als er een goedkope retour van Singapore naar India is en dat boeit je geen reet. Lees er hier meer over.

Bagage

Wat je meeneemt op je reisjes moet je helemaal zelf weten maar als je een koffer incheckt ben je per definitie een idioot. Je gaat niet verhuizen en ook hoeft niemand in Bali je fossielenverzameling te zien. Dus laat die lompe grote felgekleurde koffer thuis, lieve lezer, en neem gewoon handzame handbagage mee.

GoRuck GR1 26L (medium nerdje)

Dit is mijn favoriete rugzak om lange en verre maar ook korte en korte reizen mee te maken. Alles past erin en het belangrijkste is dat er een apart vakje voor m’n laptop in zit én dat precies dat stuk tegen bomexplosies kan (echt!). Knetter duur voor een rugzak, maar je moet goede spullen kopen omdat niet goede spullen irritant zijn en kapot gaan. Men zeg niet voor niets dat hardlopers duurlopers zijn! Of zoiets. En levenslange garantie!

Bomb proof mooi man
Bomb proof mooi man

Rimowa Topas (medium nerdje)

Dit is mijn favoriete koffer om lange en verre maar ook korte en korte reizen mee te maken. Alles past erin en het belangrijkste is dat je cool bent met deze koffer. Knetter duur voor een koffer, maar je moet goede spullen kopen omdat niet goede spullen irritant zijn en kapot gaan. Men zegt niet voor niets dat hardlopers duurlopers zijn! Of zoiets. En levenslange garantie!

Harde harde koffer
Harde harde koffer

Overige dingen

Nu volgt nog een lijstje met dingen die misschien wel in een categorie passen, maar dan een beetje eenzaam in die categorie zouden hangen en dat zou zonde en zielig zijn.

Gcmap.com

Op deze website kun je stoere kaartjes maken van al je reizen en/of gewoon routes van je trips maken. Moet je wel eerst airportcodes voor kennen. Die vind je hier allemaal trouwens.

hehehe
hehehe

Flyertalk

Hét forum waar zowel allerlei ticketdeals worden gepost als zo’n beetje alles wat te maken heeft met vliegreizen (goedkoop of niet). Als je er regelmatig een kijkje neemt, begin je vanzelf steeds meer te snappen van luchtvaart. Is handig.

Lekker man
Lekker man

Privium

Privium is een inmiddels steeds bekender geworden abonnement voor een clubje op Schiphol dat je veel voordelen geeft zoals voorrang bij de veiligheidscontrole en dat is superhandig als het bijvoorbeeld, ik noem maar wat, druk is op Schiphol. Verder krijg je gratis loungetoegang en kun je vooraan parkeren.

Lees er hier meer over.

Call to action op het eind

Eigenlijk moet je gewoon m’n boek kopen. Want daar staat al het bovenstaande plus nog veel meer in. Dan ben je goed voorbereid en bespaar je honderden euro’s op je vliegtickets. Dus check ‘m hier.

Lees alles en krijg nieuwe posts in je mailbox