Zo omzeil je de rijen op Schiphol

Zo omzeil je de rijen op Schiphol

Het Priviumlidmaatschap is de beste manier om de rijen op Schiphol te omzeilen en onthoud dat ik dit schreef in het jaar 2017.
Zo omzeil je de rijen op Schiphol

n.b. Inmiddels is er een ledenstop bij Privium (maar je kan 'm nog wel gratis krijgen bij een American Express platinumkaart), maar je had al lang lid kunnen zijn als je mijn boek Thuisblijven is duurder had gelezen, waar overigens nog 101 andere reistips in staan

Het is (afhankelijk van wanneer je dit leest) meivakantie of zomervakantie en dat betekent dat heel veel mensen noodgedwongen op vakantie gaan en/of moeten omdat dat 'gezellig' is en/of omdat tante Ria had gezegd dat Lissabon echt heel leuk is. Even er tussenuit. Uit de sleur. De zon opzoeken. Kunnen zij ook niets aan doen dat ze dan vakantie hebben of nemen. Of per ongeluk schoolgaande kinderen met weinig flexibiliteit hebben geboetseerd maar toch alvast hun vakantiegeld willen opmaken. Of gewoon teveel verdienen bij saaie kutbaantjes bij de overheid.

Daarom is het druk op Schiphol. Nee, het is CHAOS. Er is personeelstekort en mensen willen weg want er was ook net corona dus we konden niet echt weg (maar het kon eigenlijk wel).

Op de website van KLM wordt geadviseerd om ten minste 3 uur van te voren aanwezig te zijn op Schiphol om je vlucht te kunnen halen.

En dat is natuurlijk helemaal logisch maar ook vervelend want niemand houdt van wachten. Zeker niet van wachten als je niet weet hoe lang het nog duurt.

Gelukkig is er voor alles een truc om niet te behoren tot het gewone klootjesvolk in die rij dat de algemeenheden moet ondergaan en die truc heet Privium.

De beste truc om rijen te omzeilen

Misschien heb je je in de rij voor de paspoortcontrole wel eens chagrijnig afgevraagd wie die mensen zijn die jou passeren en na het scannen van hun iris na 28 seconden weer uit het zicht zijn verdwenen. Het zijn dezelfde mensen die blijkbaar ook voorrang hebben bij de veiligheidscontrole. Daar waar juist die lange rij voor staat. In die rij staan die mensen dus niet.

Het is nu misschien geen verrassing meer, maar die bijzondere lieden zijn dus mensen met een Priviumlidmaatschap.

Het Priviumlidmaatschap is de beste investering in je reisleven, een beetje afhankelijk van hoe vaak je vliegt.

Privium is een clubje van mensen die samenkomen in een keldertje (lees: lounge) tussen Vertrekhal 1 en 2 om daar gratis wijn te drinken en allemaal snacks te eten (denk aan uitgedroogde wraps met zalm en uiensoep onder zo'n lampje) voordat ze met voorrang door de veiligheidscontrole kunnen en je dan passeren bij de paspoortcontrole en dus tegelijk met jou arriveren bij de gate terwijl die Priviumleden thuis nog 3 afleveringen van hun favoriete serie hebben kunnen kijken toen jij al naar Schiphol vertrok omdat je werd gewaarschuwd op de website van KLM.

Deze alinea zorgde ervoor dat de readability van deze blogpost suboptimaal werd. Inmiddels staan we op de eerste pagina van de zoekresultaten van Google dus wees welkom, ouwe Googelaar.

Nu in gewonemensentaal

Privium geeft je privileges op Schiphol, Rotterdam Airport en Maastricht Airport, zoals:

  • Dichtbij parkeren;
  • Business class inchecken bij sommige airlines;
  • Voorrang bij de veiligheidscontrole;
  • Voorrang bij paspoortcontrole door een irisscan;
  • Gratis loungetoegang voor en na security en in Schengen en Non-Schengen (de Priviumlounges zijn, vind ik, mooier en rustiger dan de KLM Clown Lounge en Aspire lounges).

Da's wel handig bij rijen van binnen naar buiten en weer naar binnen.

Zeker vet duur?

Je betaalt €260 per jaar voor dit lidmaatschap (je krijgt het trouwens gratis bij een American Express platinumkaart) en bespaart iedere reis zeker een half uur (en in de mei- en zomervakantie dus meerdere uren).

Maar je kunt natuurlijk ook gewoon drie uur lang in een rij staan tussen Ria's en Peters met hun vliegtickets in insteekhoezen.

Er is helaas een ledenstop (maar er is een truc)

Het probleem is nu alleen dat er een ledenstop is bij Privium dus lijkt deze blogpost overbodig. Maar er is een truc om die ledenstop weer te omzeilen en dat is een American Express platinumkaart. Daar zit het lidmaatschap gratis bij en voor deze mensen is er geen ledenstop. Dikke tip. En als je mijn boek Thuisblijven is duurder had gelezen, had je al lang een Priviumlidmaatschap gehad, want daar stond deze tip en nog 101 andere tips in om relaxed en voordelig te vliegen.

Succes!

Lees alles en krijg nieuwe posts in je mailbox