De mooiste dag van de thuistuinder

De mooiste dag van de thuistuinder

21 maart is een topdag want we mogen onze groene vingers weer gebruiken om er wat van te maken in het karige Nederlandse groeiseizoen.
De mooiste dag van de thuistuinder

Op 21 maart is het feest omdat de lente aanbreekt en dit ook het moment is, in Nederland althans, om je weer een beetje bezig te houden met kamerplanten en tuinieren. Langs deze weg wil ik je even op weg helpen, zoals ik dat al jaren ieder kwartaal doe in mijn kamerplantennieuwsbrief, maar ik heb besloten om al die geweldige groene informatie naar mijn blog te verplaatsen. Als je het er niet mee eens bent, moet je je maar uitschrijven. En als je het er wel mee eens bent, blijven je planten in leven.

Het voorjaar is officieel begonnen (nog gefeliciteerd ermee) en dat betekent de volgende dingen:

  • Als je zaadjes wil gaan zaaien, dan is dit het juiste moment. Niet voor alle zaden natuurlijk (check altijd de verpakking of google even), maar wel voor de meeste. Wil je eens proberen tropische zaden te kweken? Doe het dan nu (koop ze bijvoorbeeld hier—geen affiliate, wel toffe site). Wil je een kleine moestuin gaan beginnen op je stadsbalkon of in je tuin? Nu is het moment om ermee te beginnen. Je kunt natuurlijk altijd eerst onder glas, in een klein kasje, of achter het raam beginnen (met zaaien, wijsneus). Het mag ook een maand eerder, afhankelijk van klimaatverandering en tijdreiscompetenties.
  • Vanaf nu geef je je kamerplanten weer plantenvoeding via het gietwater. Dat is in de winter niet echt nodig, omdat Nederlandse huiskamers nogal wat te verduren krijgen in de winter en kamerplanten dus ook en beter even in kunnen rusten. In de periode tussen grofweg april en oktober (wanneer je zelf weer stopt met vitamine d) geef je je kamerplanten plantenvoeding. Het maakt niet zo veel uit welke, als er maar fosfor (P), kalium (K) en stikstof (N) in zit. Pokon is dus prima. Begin nu met voeding geven en ik laat het wel weten wanneer je weer kunt stoppen.
  • Zet je planten weer op hun beste plek in het huis. In de winter komt er weinig licht de kamer binnen en had je beter de meeste planten voor het raam kunnen zetten (blijf geabonneerd om niet weer die fout te maken). Nu er steeds meer en langer licht is, kunnen planten weer iets verder van het raam af gezet worden. Zet ze nooit in het donker, op het toilet of in een badkamer zonder ramen. Daar gaan ze altijd dood.
  • Het is ook weer tijd om planten te gaan verpotten. Tijdens de winter is dat in een rustperiode niet slim, maar in het voorjaar juist wel. Zitten je planten in een te kleine pot? Dat zie je wanneer er (veel) wortels uit de afwateringsgaten komen. Koop een nieuwe pot, zo’n 2 tot 3 centimeter groter in diamater, koop nieuwe potgrond (universele potgrond is meestal prima, maar check het altijd wel even) en verpot de plant. Zorg er altijd voor dat het water weg kan lopen. Verpotten kan trouwens het komende half jaar prima, dus je mag ook nog wel even wachten. Behalve als de plant al jaren in dezelfde potgrond staat.
  • Een ideale luchtvochtigheid in huis is nog steeds belangrijk. Nu de grootste vraag naar die apparaten over is, is het misschien een goed moment om er één te kopen. Misschien staan er een paar mooie op Marktplaats, of zijn ze in de aanbieding op bol.com. Wrijf maar eens even over je knokkels om jezelf ervan te overtuigen dat we nog steeds vrij droge lucht in huis hebben.
  • Het is tevens een goed moment om nieuwe kamerplanten te kopen. Waarom? Omdat er nu een half jaar lang mooie lichte (en vaak warme) dagen aan gaan komen en de meeste kamerplanten daar baat bij hebben. Let er op dat planten bij goede verzorging enorm kunnen groeien de komende tijd. Een kleinere plant kopen is dan misschien wat slimmer. Als je niet zo’n goede plantenverzorger bent, koop dan geen planten op de groei maar gewoon het formaat wat je nu mooi vindt. Waar je ze koopt, maakt (mij) niet uit. Maar vergeet je lokale plantenverkoper, aan wie je nog eens een vraag kunt stellen, niet.
  • Het is ook dit seizoen weer, zoals in elk seizoen, overbodig om planten te kopen die zogenaamd lucht zuiveren. Dat doen ze namelijk niet op huiskamerschaal. Kun je beter een raampje open zetten. Koop planten omdat ze mooi zijn of koop ze ‘zomaar’ maar verzin geen onnozele redenen waardoor je over veertien jaar badend in het zweet wakker wordt omdat je terugdenkt aan wat voor idioot je vroeger was.
Meer info in dit boek.

Veel succes en tot over drie maanden met de volgende update (en eerder nog met een willekeurige andere blogpost).

Lees alles en krijg nieuwe posts in je mailbox