Meer met KLM vliegen, minder betalen

Meer met KLM vliegen, minder betalen

Door in een andere plek je vliegreis te beginnen, kun je soms zo veel besparen dat het loont om eerst naar die plek te vliegen.
Meer met KLM vliegen, minder betalen

n.b. gevonden deals zijn op het moment van publiceren (21 februari 2020) allemaal nog beschikbaar op Yelmair.

Zo’n beetje iedere KLM-vlucht start of vertrekt in Amsterdam. Wel zo logisch want Schiphol is de hub van KLM. Of dat allemaal zo netjes en eerlijk gaat doet er even niet toe. Het feit is dat er voor ons Nederlanders aardig wat rechtstreekse vluchten vertrekken vanuit Amsterdam met onze flag carrier. En het is maar goed ook (voor KLM) dat Nederlanders bereid zijn flink te betalen voor zo’n rechtstreekse vlucht. KLM-tickets vanuit Amsterdam zijn namelijk doorgaans duurder dan tickets naar dezelfde bestemming met andere airlines. Dat komt eigenlijk alleen omdat KLM-vluchten rechtstreeks zijn.

KLM-tickets vanuit andere plekken in Europa daarentegen zijn dan weer vaak voordelig. Zelfs voordeliger dan eerst naar die plek vliegen en daarna weer terugvliegen naar Amsterdam en dezelfde, normaal dure, KLM-vlucht nemen.

De logica achter deze prijsdifferentiatie is dat mensen bereid zijn meer te betalen voor een reis zonder overstappen dan voor een reis met een stop. KLM vliegt nou eenmaal veel vanaf Amsterdam (en niet verder) dus we hebben niet zoveel keus. Met KLM vlieg je rechtstreeks. Er zijn uitzonderingen hoor: de vlucht naar Bali gaat via Singapore, die naar Jakarta via Kuala Lumpur en die naar Bahrein via Koeweit. Maar door de bank genomen is een KLM-vlucht een rechtstreekse vlucht en dus een dure vlucht. Meer informatie over de werking van luchthavens, airlines en vliegtickets vind je in m’n boek.

Ik kan me overigens heus wel voorstellen dat je graag met KLM wil vliegen. Dan kun je lekker Nederlands lullen met een stewardess en naar kneuterige Delfts Blauwe aankleding kijken. Prima. Maar als je dan per se met KLM wilt vliegen, zou ik niet starten op Schiphol.

Je kunt beter starten op een andere luchthaven vanuit waar KLM concurreert met andere airlines. Kijk maar:

Van Ljubljana, via Amsterdam, naar Bangkok, is het €397 retour.

LJU-AMS-BKK-AMS-LJU

Van Amsterdam naar Bangkok en terug (vluchten in dezelfde boekingsklasse X) is het €564:

AMS-BKK-AMS

Van Geneve, via Amsterdam, naar Kaapstad in mei, is het €379 retour (terug ook via Amsterdam).

GVA-AMS-CPT-AMS-GVA

Van Amsterdam naar Kaapstad en terug (precies dezelfde data) is er geen vlucht beschikbaar in dezelfde boekingsklasse (G), maar wel in X. Die is €1431(!) is geen business class. Gewoon economy. Je spaart er ook nauwelijks punten mee:

AMS-CPT-AMS

Nog eentje. Oslo naar Hong Kong, via Amsterdam, met KLM is €450:

OSL-AMS-HKG-AMS-OSL

Maar vanaf Amsterdam (met dezelfde vlucht met dezelfde boekingsklasse) is het €490:

AMS-HKG-AMS

Je kunt van dit mooie fenomeen gebruik maken. Als het verschil in prijs erg groot is, dan is het leuk om eerst naar de (stad van de) vertrekluchthaven te vliegen voor een kleine stedentrip of andere vakantie (of alleen om je vlucht te halen) en vanaf daar, via Amsterdam, voordelig naar je eindbestemming te vliegen.

Als je alleen met handbagage reist (en wie doet dat nou niet?) dan kun je gewoon de allerlaatste vlucht (die terug naar je opstaplocatie) laten schieten en vanuit Amsterdam weer de burgerrups naar je huis nemen. Zo scheelt het je geld en/of je kunt een extra trip in je trip plannen. Dat is top.

Er zijn nu twee manieren om deze reisjes te boeken. Allereerst kun je dus je aanvankelijke zoekopdracht vanuit Schiphol (AMS) uitbreiden met (of vervangen door) bijvoorbeeld Riga (RIX), Tallinn (TLL), Stockholm (ARN), Oslo (OSL), Praag (PRG), Ljubljana (LJU), Düsseldorf (DUS) of een andere stad in Europa waar KLM naartoe vliegt. Daarna moet je even handmatig vergelijken of je (veel) voordeliger uit bent vanaf een andere plek dan Schiphol (omdat je natuurlijk ook nog een los ticket moet boeken naar die plek). Is dat het geval? Boek dan lekker een uitgebreid reisje. Bijvoorbeeld op Yelmair.

De tweede optie is makkelijker. Dat is een kwestie van de zoekterm KLM gebruiken in je reisrobots. Dan krijg je iedere keer wanneer de term KLM wordt gebruikt op ticketblogs als secretflying.com of flynous.com een melding en kun je dan wel beslissen of het wat voor je is. Je mag natuurlijk ook gewoon die zoekterm uitbreiden met de plaats van bestemming om wat specifieker te zijn.

Een laatste deal dan? Dit leuke vluchtje naar Bangkok, vanaf Parijs, via Amsterdam, met KLM, voor €358. En vanaf Amsterdam was dat €558.

CDG-AMS-BKK-AMS-CDG
AMS-BKK-AMS

Dan hoef je alleen nog maar te zorgen dat je in Parijs komt. En dat is nou echt zo’n bestemming om eerst even een paar dagen van tevoren croissants te eten en dán op weg te gaan naar pad thai. En terug kun je dan lekker rechtstreeks van Bangkok naar Amsterdam.

Frequent flyers vinden dit trouwens meer dan normaal. Zo'n vlucht om naar de juiste luchthaven te komen om vanuit daar je reis aan te vangen wordt een positioning flight genoemd.

Probeer het eens uit.

n.b. gevonden deals zijn op het moment van publiceren (21 februari 2020) allemaal nog beschikbaar op Yelmair.

Lees alles en krijg nieuwe posts in je mailbox