Ik word zo moe van hardlopen

Ik word zo moe van hardlopen

Hardlopen als afslankmethode is stom. En inefficiënt. En ineffectief. En saai. En duurt lang. En muggen in je bek.
Ik word zo moe van hardlopen

Het is weer een keer kortebroekenweer en iedereen denkt 'tyfus ik moet eigenlijk ook nog ff wat afvallen want ik kan niet echt zo goed met zonder shirt/mouwen/jas'.

Ieder verstandig mens wist in januari natuurlijk al dat het in de zomer zomer werd en begon toen al met een afslankproces en totale genieën kennen het eeuwigdurende seizoensritme (en global warming) en zijn gewoon altijd in shape. Maar nee, het grote gros van Nederland schiet in de stress en trekt alle registers met noodgrepen open.

Moeten ze natuurlijk helemaal zelf weten.

Paljassen en sneue bazen spelen hier trouwens lekker op in. Twaalfwekencrashdieetprogramma's beloven je eind augustus resultaat (maar ik heb dus nog nooit zo'n resultaat gepost zien worden en dat gaat ook niet gebeuren-zet maar alvast in je agenda voor eind augustus 'onder begeleiding van krekelgeluiden naar al die mooie resultaten van twaalfwekenprogramma's kijken') en The Green Happiness komt met een detoxboek om snel hoofdpijn te krijgen en te denken dat dat 'erbij hoort'. En Juglen Zwaan blijft landingspaginaatjes maken, de Google Keyword Tool gebruiken en paprikavrije receptenboeken te verkopen in z'n webshopje op z'n alarmerende bangmakende website.

Deze rare stuiptrekkingen om last-minute in shape te komen zijn allemaal helemaal even droevig, maar het positieve is nog dat het een vorm van actie ondernemen is. Weliswaar in de verkeerde richting, maar ze zijn allemaal gericht op het beperken van voedselinname. Dus minder doen voor meer resultaat.

Wat dat betreft is het de juiste toepassing van het DSSS-model van Tim Ferriss.

Het tegenovergestelde daarvan is hardlopen om af te vallen. Met andere woorden: veel moeite doen voor weinig resultaat. En dat is super dom. Want hardlopen is helemaal niet leuk. En helemaal niet effectief. En ook niet efficiënt. En muggen in je bek.

En letterlijk iedereen heeft vet veel ervaring met eten en de meesten niet met hardlopen. Dus waarom zou je het jezelf niet makkelijk maken en je comfort zone wat beperken in plaats van helemaal buiten je comfort zone treden?

Hardlopen is prima als je bijvoorbeeld een bus moet halen, maar dan moet je je afvragen waarom je te laat was en waarom je per se met een bus wil. En natuurlijk is hardlopen leuk als je van de omgeving wil genieten of je uithoudingsvermogen wil verbeteren, maar ook ten behoeve van die redenen kun je andere dingen doen. Bijvoorbeeld Google Streetview kijken op je laptop terwijl je Cola light drinkt en wél leuke duursport kiezen.

Alleen als je hardlopen leuk vindt en je wilt er goed in worden, dan moet je dat vooral doen.

Maar hou jezelf niet voor de gek hoor.

Als je graag wilt afslanken (en snel) ga dan juist niet hardlopen. De moeite die het kost om een rondje te lopen kun je ook besparen door het bijvoorbeeld niet te doen en minder te eten. Sterker nog: dat bespaart tijd. En zere knieën. En blaren. En dure lelijke hardloopschoenen. En muggen uithoesten.

De beste route naar een sixpack begon vorig jaar, met een boek met vijf keer het hoofdstuk #nocardio, maar als je er nu nog wat van wil maken voor de zomer, eet dan minder en skip vooral je hardlooprondje.

En The Green Happiness.

Lees alles en krijg nieuwe posts in je mailbox