Waarom het niet uitmaakt waarom vliegtickets het goedkoopste zijn

Waarom het niet uitmaakt waarom vliegtickets het goedkoopste zijn

Ik begrijp tot de dag van vandaag niet waarom mensen het boeiend vinden om te weten wanneer een gemiddeld vliegticket het goedkoopste was.
Waarom het niet uitmaakt waarom vliegtickets het goedkoopste zijn

Er zijn bibliotheken en datacenters volgeschreven met het antwoord op de vraag wat de beste dag is om een vliegticket te boeken en is dat antwoord: dinsdag.

Maar zowel de vraag als het antwoord slaan nergens op en bovendien maakt het antwoord ook niet uit. En waarom zou je überhaupt willen weten op welke weekdag een vliegticket het goedkoopste is? Vliegticketprijzen variëren, net als het aantal duiven op de Dam, weliswaar van dag tot dag, maar het zegt helemaal niets. De goedkoopste weekdag is even relevant als de dag met de goedkoopste maanstand.

Als je graag naar Bangkok wilt en je wilt daar niet zoveel voor betalen, dan spreek je met jezelf af wat een mooie prijs is. En als je een ticket vindt voor dat tarief, dan koop je ‘m. Dat is ongeveer hoe het boeken van vliegtickets zou moeten gaan.

Dat kan ook goed omdat vliegtickets ongeveer elf maanden lang te koop zijn en fluctueren in prijs. Ze beginnen (meestal) (vrij) hoog, dalen dan (vaak) tot een paar (lees: stuk of wat) weken voor de vlucht (is ook geen pijl aan vast te trekken) en worden vlak voor (beetje onduidelijk wat ‘vlak voor’ is) de vlucht (meestal) (extreem) hoog (maar soms niet). Maar niet altijd dus. Snap je?

Als een boek of een blog leest over de beste dag om vliegtickets te kopen, dan is dat áltijd gebaseerd op een gemiddelde van een hele grote hoop vliegtickets. Dat is toch helemaal niet relevant? Dat is alleen handig als je altijd heel veel vliegtickets koopt maar door een gekke samenloop van omstandigheden van jezelf maar op één dag per week vliegtickets mag kopen. Ja, dan heb er wat aan om te weten op welke dag vliegtickets gemiddeld het goedkoopste zijn. Dan bespaar je je werkgever flink wat geld, ouwe massale vliegticketboekert!

Stel, de prijzen van chocoladesnacks zijn net zo volatiel als vliegtickets. Als je dan goedkope KitKats (uitdeelverpakking) wil kopen, wil je toch weten wanneer KitKats (uitdeelverpakking) het goedkoopste zijn? En niet wanneer de gemiddelde chocoladesnack (prijzen van Maltesers, witte Lions, Koetjesrepen en Toblerone worden ook meegerekend) het goedkoopste is? Het gaat jou specifiek om die KitKat (uitdeelverpakking).

Bovendien is die zogenaamde gemiddeld goedkope dinsdag alleen maar handig als je zelf niet weet wat een goedkoop ticket is. Dan boek je maar op dinsdag omdat het dan kennelijk het goedkoopste is.

Maar je bent gelukkig geen debiel dus je hebt zelf al van tevoren bepaalt wat je wilt betalen.

Wat je beter kunt doen is op je favoriete ticketwebsites, zoals Google Flights of Momondo of Hopper of Skiplagged of Kayak alarmpjes instellen die jou vertellen wanneer een bepaald ticket voor een bepaalde periode een bepaalde prijs kost. En als je dan een leuk prijsje ziet, dat ticket boeken.

Of je kijkt op (het door mijzelf gemaakte) Yelmair waar je kunt zoeken op meerdere plekken tegelijk met grote vertrek- en aankomstperiodes.

Laat het mij vooral weten op wat voor dag dat is. Ik denk dat het vaker niet dan wel een dinsdag is.

En dan is het nu echt een keer klaar met die domme dinsdag-is-het-goedkoopste-blogposts hoor. Jeetje.

Lees alles en krijg nieuwe posts in je mailbox