De sigaar

De sigaar

Het lukte me om tabak te kweken op mijn balkon op het noordoosten, de bladeren te drogen en te fermenteren en er sigaren van te maken. Mooi. Maar het kan beter.
De sigaar

Dit is een verhaal over hoe ik sigaren probeerde te maken van op mijn Nederlandse balkon gekweekte tabak. Zie het niet als instructie, want het resultaat kan maar net allemaal puur toeval zijn geweest.

Van de vader van Anouk kreeg ik zaad. Tabakszaad. Uit Cuba. Daar had hij een tabaksvrucht van een plant getrokken en stiekem mee naar Nederland mee genomen. En daar, in Nederland, had ik verteld dat ik een plantenliefhebber ben en dacht de vader van Anouk dat ik wel blij zou zijn met tabakszaad. Was ook zo.

Zaad

De eerste zomer bleef het tabakszaad mooi in het blik met m'n zaadvoorraad liggen. De tweede zomer strooide ik het in een kweekbakje. En daarna weet ik niet wat er gebeurde, maar het kweekbakje was weg en kwamen er in zo’n beetje al mijn potten kleine plantjes naar boven. Misschien was het weggewaaid, of had ik een verkeerde compostinschatting gemaakt, maar er waren overal tabaksplanten.

Planten

Tabaksplanten hebben de fijne eigenschap (ik heb dit verzonnen, maar nog niet gecheckt dus het kan waar zijn) dat de nicotine erin insecten afstoot. Daardoor groeien de planten snel en zijn de meeste bladeren puntgaaf. Of mijn balkon op het noordoosten in Nederland was toevallig een mooie plek voor tabaksplanten. Of ik neem genoegen met het resultaat, terwijl tabaksplanten eigenlijk nog veel gaver werden.Toen de planten in volle glorie mijn hele balkon begroeiden, bedacht ik me dat ik dan ook net zo goed sigaren zou kunnen maken. Maar ik had geen idee hoe. Gelukkig bestaat YouTube, en vond ik daar de volgorde van sigaren maken: tabak verbouwen > bladeren plukken > drogen > fermenteren > rollen > roken. Top. Maar best practices kon ik niet echt vinden. Korrelige video’s van enthousiaste bewoners van de zuidelijke Verenigde Staten wel. Ik moest het er maar mee doen.

Oogsten

In september besloot ik te gaan oogsten. De bladeren zijn gemakkelijk van de stengel af te plukken. Dat moet ook, want de bladeren zijn volgens de experts ‘klaar’ wanneer ze er gemakkelijk af gaan. Diezelfde experts hebben het vaak ook over verschillende soorten bladeren voor de vulling van de sigaar, de buitenkant en net onder de buitenkant. Ik had op dat moment nog geen idee hoe een sigaar gemaakt moest worden, dus ik oogste alle bladeren.

Drogen

De bladeren reeg ik met een naald aan een draad en ik hing ze te drogen. Eerst in de meterkast cq garderobekast en later gewoon in de woonkamer omdat ik bang was dat een lage luchtvochtigheid er fragiele dorre blaadjes van zou maken. Daarom zocht ik een nieuwe plek om ze te kunnen besproeien met een plantenspuit. Maar niet te veel, omdat ik denk dat schimmel niet lekker rookt. Überhaupt zijn sigaren niet lekker, maar het gaat hier even om het proces.

Fermenteren

Toen de bladeren bruin waren geworden, moesten ze gaan fermenteren. Nu weet ik niet precies wat dit proces inhoudt, behalve dan dat gemberbier ook gefermenteerd is en gebeurt met behulp van in de lucht aanwezige gisten die suikers omzetten in koolzuur en alcohol. Daarvoor zijn vocht en suikers nodig. En warmte.

Ik besloot een warmtematje te kopen in een reptielenwinkel, die normaal worden gebruikt voor het verwarmen van terraria voor koudbloedige dieren. Het warmtematje plaatste ik in een koelbox (vanaf nu: warmbox) en ik plaatste een kratje op een bakje water om de luchtvochtigheid te verhogen. In het kratje plaatse ik mijn gedroogde tabaksbladeren.

Toen ging ik een maand op vakantie en vroeg ik iemand om een oogje in het zeil (vanaf nu: warmbox) te houden. Aldus geschiedde.

Na de vakantie kwam ik terug en inspecteerde ik het resultaat. Het leek gelukt. De bladeren waren nog donkerder geworden en roken heerlijk zoet. Volgens mij was dat de bedoeling, maar het kon nog steeds toeval zijn. Er was een deel een beetje beschimmeld, maar ik had flink wat bladeren en volgens mij was het tijd om sigaren te gaan maken.

Sigaren rollen

Sigaren rollen leek mij een vak apart. Volgens mij is dat ook zo. Tijdens mijn internetspeurtocht kwam ik erachter dat tabaksbladeren in wat warmere landen veel groter waren dan die van mij, terwijl de bladeren van mijn balkon toch zeker veertig centimeter lang waren. Met langere bladeren kun je langere sigaren maken. Maar toch, ik kon heus aan de slag met die van mij.

Ik vond weer een zuidelijke Amerikaan die een mooie video had gemaakt en probeerde dat na te doen. Eerst een stapeltje gescheurde bladeren voor de binnenkant, dat in een half blad gerold (nerf verwijderd) en dat weer in een wat vochtiger half blad rollen en vastplakken met cellulose (aardappelzetmeel en water schijnt ook te werken). En toen opeens had ik een sigaar gemaakt. Het was opeens gelukt.

Roken

De enige persoon die ik lekker aan mijn sigaar zou willen laten lurken is Guy Droog. Dus ging ik naar Rotterdam om hem te laten roken. Een sof, want de sigaren bleken te strak gerold. De smaak was prima, maar het draaiwerk beneden niveau.

Ach, volgend jaar beter. De zaadjes zijn al aan het ontkiemen. Geef nooit op!

Lees alles en krijg nieuwe posts in je mailbox