De ene calorie is de andere wel

De ene calorie is de andere wel

Een calorie is een calorie. Klaar.
De ene calorie is de andere wel

Er zijn weinig dingen op de wereld die ik snap, maar één van de fijne zekerheden is dat een calorie een calorie is. De gemiddelde hoeveelheid energie die er nodig is om een gram water met een graad te verwarmen. En deze energie-eenheid wordt gebruikt om onder andere de hoeveelheid energie in voedsel aan te geven.

Da’s lekker makkelijk.

Maar nu was er dus weer een kwibus op tv die beweerde dat er wetenschappelijk bewijs is dat de ene calorie de andere niet is. En dat is onjuist.

Het is hetzelfde als beweren dat de ene liter de andere niet is. Nu heb ik gisteravond gemerkt dat alcohol andere effecten heeft dan water in dezelfde hoeveelheid, maar het blijft dezelfde hoeveelheid. De ene liter is de andere wél.

Het is ook hetzelfde als beweren dat de ene kilometer de andere kilometer niet is. Natuurlijk, terwijl je voedselvergiftiging oploopt van de saté in een Indonesische boemeltrein en zit te genieten van het honderdachtendertigste voorbijtrekkende rijstveld, ervaar je die kilometer wellicht anders dan op de achterbank van de auto van je schoonouders op weg naar een familieweekend. Maar het blijft een kilometer. De ene kilometer is de andere kilometer wél. De ervaring is wellicht anders, maar dat heeft helemaal niets met die kilometer te maken.

Een calorie is een calorie. Laten we onszelf niet voor de gek houden. We hebben het over een energiemaat.

Je bedoelt dat de inhoud van het product wat evenveel calorieën levert als het andere product, andere effecten heeft op je lichaam. Dat kan inderdaad kloppen, maar dat heeft helemaal niets met die calorieën te maken.

En dat is ook weer precies hetzelfde als iemand een kilo veren en een kilo lood tegen z’n hoofd gooien en zeggen dat het niet allebei een kilo is. Een kilo blijft een kilo.

Als je vindt dat de ene calorie de andere niet is, ben je af en doe je niet meer mee.

Lees alles en krijg nieuwe posts in je mailbox