Je kunt een tikkie naar Airbnb sturen

Je kunt een tikkie naar Airbnb sturen

Heb je ooit iets geboekt bij Airbnb? Mooi, dan kun je door een uitspraak van een Nederlandse rechter je servicekosten terugvragen.
Je kunt een tikkie naar Airbnb sturen

tl;dr ik heb het zelf geprobeerd maar heb uiteindelijk via Appeal een claim ingediend.

Heeft u wel eens een huis of appartement of villa of kamer of boomhut bij Airbnb geboekt? Ik ook. Chille website ook wel. Lekker veel aanbod. Alleen maar groothoeklensfoto's (uiteindelijk sta je toch altijd in een donkere grot). Overal ter wereld beschikbaar. Lekker design. Nice.

Sinds nog niet zo lang houdt ook deze verhuurgigant zich aan de regels. Airbnb moet vanwege de Wet op oneerlijke handelspraktijken werkelijke prijzen tonen in hun aanbodoverzicht. Het mag niet later de schoonmaakkosten en servicekosten erbij optellen.

Maar met die servicekosten is nog iets mis, volgens een nieuwe rechter.

Waarom kun je geld terug krijgen?

Vandaag (9 maart 2020) oordeelde een rechter dat ook Airbnb zich moet houden aan een andere wet. Er is namelijk een verbod op 'het dienen van twee heren’. Dat is niet zo romantisch als het klinkt maar betekent dat makelaars (en ook Airbnb) niet zowel aan de huurder als de verhuurder kosten mogen rekenen. De wet is bedoeld om belangenverstrengeling te voorkomen.

De zaak tegen Airbnb was aangespannen door een iemand die vond dat hij de servicekosten van een paar overnachtingen, geboekt bij Airbnb, terug wilde, krachtens deze wet. En de rechter oordeelde dat Airbnb deze servicekosten moet terug betalen.

Wat betekent dit? Door deze uitspraak kan nu iedere Nederlander die sinds juli 2016 een boeking heeft gedaan via Airbnb de servicekosten terugvorderen.

Hoe krijg je servicekosten terug?

Dat kun je zelf doen maar je kunt dat ook, zoals bij het eisen van vergoedingen bij vertraagde en geannuleerde vluchten, een bedrijf inschakelen om dat voor je te doen. Een bedrijf dat toevallig precies vandaag deze dienst aanbiedt (het terugvorderen van de servicekosten, op een no cure no pay basis met een tarief van 30% van het terug te vorderen bedrag) is het bedrijf dat aanvankelijk procedeerde tegen Airbnb. Alsof ze brood zagen in deze business en daaróm procedeerden. Ik vind het prima.

Wat nu? Ga naar de website van dit bedrijf (toepasselijk Dienen van Twee Heren genoemd), download daar de voorbeeldbrief en stuur die ingevuld met je Airbnb-bonnetjes naar Ierland (waar Airbnb is gevestigd—maar het Nederlands recht is van toepassing op boekingen van Nederlanders). Of vul het formulier in en laat een bedrijf het voor je regelen (tegen die fee van 25%).

Het kan ook (goedkoper en sneller) via Appeal (zij rekenen 25% voor het gemak—dit heb ik ook gedaan).

Ik vind het helemaal mooi. Want een klein beetje terugsnoepen van de enorme berg geld die Airbnb verzamelt met hun monopolie is toch wel een klein beetje lekker.

In het kort

Lees alles en krijg nieuwe posts in je mailbox