Succesleeg

Succesleeg

Wie komt je vertellen dat je niet succesvol hoeft te zijn?
Succesleeg

Ik weet niet meer zeker wie het schreef (ik hoop Bas Haring maar denk Alain de Botton), maar mensen die vinden dat je niet per se succesvol hoeft te zijn, zullen nooit podium na podium opgaan om te vertellen dat je niet succesvol hoeft te zijn. Het boeit ze geen reet. Daarom zullen ze het nooit vertellen. Maar bovendien: als je heel goed kunt vertellen dat je niet succesvol hoeft te zijn, ben je dus succesvol in het vertellen ervan. Dat klopt niet.

Het tegenovergestelde gebeurt trouwens wel. Mensen die het zeer belangrijk vinden dat je zakensucces hebt, alles uit je leven haalt, bakken met geld verdient en zo veel mogelijk invloed hebt, staan massaal op podia dat te verkondigen. Die podia zijn niet alleen duurbetaalde seminars of lezingen voor middle-managers van saaie zuidas-bedrijven, maar ook gewoon gesponsorde Instagramposts. En hier is dus de crux dat zelfs niet-succesvolle mensen ook verkondigen hoe belangrijk het is om succesvol te zijn.

Het is een vorm van survivorship bias.

Survivorship bias or survival bias is the logical error of concentrating on the people or things that made it past some selection process and overlooking those that did not, typically because of their lack of visibility.

Maar dan met een toevoeging van niet-succesvolle succespredikers.

En zo lijkt het net alsof dit de enige manier is. De alles-uit-je-leven-want-het-is-nu-of-nooit manier.

Maar dat is dus niet zo. Het is ook prima om helemaal niet ‘iedere dag 110% te geven’. Vooral ook omdat iedereen die percentages boven de 100% gebruikt in dit soort contexten een dwaas is.

Maar hoe ga je dan door het leven? Als iedereen op zelfhulpboeken en op Instagram je vertelt dat alles mogelijk is en niemand om je heen je vertelt dat het prima is als je een boek wilt lezen en dingen wilt uitstellen terwijl je ook vier hoog achter woont en dingen van Garfield verzamelt en het allemaal wel best vindt?

Nou, dan moet je dat jezelf vertellen. Dan moet je nadenken over wat je zelf wel prima vindt en dat leven nastreven.

Maar wel met mate hoor. Het moet wel leuk blijven.

Lees alles en krijg nieuwe posts in je mailbox