Met je stappenteller

Met je stappenteller

Stappentellers zijn dom want stappen zijn een proxy voor gezondheid.
Met je stappenteller

Als Dikke Berta er ook één draagt, weet je dat het de massa (pun intended) bereikt heeft. Stappentellers zijn niet meer weg te denken uit onze levens.

En toch ga ik een poging wagen.

Want stappentellers zijn namelijk helemaal kut.

Het grote gemeenschappelijke doel tegenwoordig is het zetten van 10.000 stappen per dag. Dat heeft ooit een keer iemand bedacht en dat nemen we blind over. Maar daar hebben we niet ons gezond verstand voor nodig, maar een nieuwe Fitbit van €499. Of iets vergelijkbaars van Garmin, TomTom, Polar, Nike, Aldi of Troep B.V.

En ze roepen allemaal dat je die van hen moet gebruiken want ze hebben een namelijk onderscheidend vermogen dat die andere fabrikanten ook allemaal hebben. Het aantal stappen, je hartslag, je bloedsuikerspiegel, je slaappatroon, je vetpercentage, je koffieinname, je lichaamstemperatuur, je afgelegde afstand, je locatie en hoe laat het is.

Superhandig. Krijg je lekker allemaal inzichten. Denk je.

Oja, je moet ook ff onze app installeren die verder niet zoveel kan.

Ja, en dan gaan we allemaal lekker onze stappen tellen. En aan het einde van de dag checken of we die 10.000 stappen gehaald hebben.

En als we ze gehaald hebben zijn we blij.

Maar waarom eigenlijk?

Waarom moeten we die 10.000 stappen zetten? Waarom is dat belangrijk? Wie doen we daar een plezier mee? Wat betekenen die stappen? En wat gebeurt er als je ze niet zet?

Ja, nee, door die 10.000 stappen kan ik zien dat ik actief ben geweest.

Maar had je dat niet zelf al door dan? Waarom denk je dat die 10.000 stappen informatie is, terwijl het je totaal geen informatie geeft. Wie is er om context aan die stappen te geven?

Wat mij betreft tyf je die stappenteller (net als 50% van onze Duitse buren dat volgens dit onderzoek hebben gedaan) in dat bakje in je kast met al die kabeltjes waarvan je niet weet waarvoor ze zijn, batterijen waarvan je niet weet of ze vol of leeg zijn en oude fotocamera’s die je misschien nog een keer gaat gebruiken en ga je je weer gewoon niet zo druk maken om die stappen.

Want niemand weet wat 10.000 stappen betekenen, behalve experts. En die zullen je zeggen dat je niet zo idioot moet doen.

Een stappenteller is een net iets te duur hulpmiddel dat niet zo lekker zit en niet zo heel veel kan waarvan je niet weet waarom je het draagt omdat het data toont en geen informatie, dat je om de zoveel dagen op moet laden en af moet doen tijdens het douchen en daarom steeds vergeet om te doen.

En de voorgaande zin heeft meer dan 140 tekens dus deel het hele artikel maar in plaats van deze quote.

ff normaal doen nu.

En nee, je moet ook geen riem kopen die hetzelfde doet.

En ja, er zit ook een stappenteller op je smartphone. Die moet je ook niet gebruiken.

Lees alles en krijg nieuwe posts in je mailbox