Glutenvrij aanstellen

Glutenvrij aanstellen

Is glutenvrij eten gezond? Nee. Maar variëren is wel verstandig. En travel hacks ook.
Glutenvrij aanstellen

Voor ik een vliegreis maak vraag ik altijd een glutenvrije maaltijd aan. Niet omdat ik glutenallergie heb maar omdat ik dan als eerste mijn eten krijg. Ik vind mezelf belangrijk en ik kan niet tegen wachten.

Anyway, die glutenvrije maaltijd in het vliegtuig zou de enige maaltijd moeten zijn die je bewust glutenvrij eet. Voor de rest is het een Groot Geveinsd Glutengevaar. Als je de eerste letters hiervan achter elkaar uitspreekt hoor je precies het geluid wat ik hoor als ik weer iemand hoor bitchen over glutenvrije cracker met avocado en hennepzaad.

Gggg!

Als Commissaris Rex nu op tv zou worden uitgezonden zouden er werkelijk mensen boze e-mails naar RTL4 sturen over het feit dat een hond witte bolletjes met worst werd gevoerd. Gluten, snelle suikers en verzadigd vet. Wat dacht die baas wel? Dat die hond geen last heeft van schommelingen in zijn bloedsuikerspiegel? Dat honden geen hoog cholesterol krijgen? Dat meer dan 50% van de Duitse Herders niet sterft aan hart- en vaatziekten?

Gelukkig is er ook een keerzijde aan dit spastische gedoe. Door glutenangst zijn er nu meer ontbijt- en lunchopties bespreekbaar geworden. Waar er vroeger nog een zonderling een schaaltje yoghurt met noten en fruit at als ontbijt, is dit nu heel erg normaal. Omeletten bij voor 7 uur? Prima. Een salade bij de lunch. Ja, natuurlijk. Zolang brood maar wordt vermeden is het goed, lijkt de consensus.

Variatie is van groot belang voor een verstandig eetpatroon. De ene keer dit en de andere keer dat. In plaats van iedere ochtend brood met hagelslag.

Dat doe ik altijd zo.

Maar er is een verschil tussen compleet glutenvrij en nu en dan wat anders. Er is een verschil tussen angstig vermijden en bewust variëren. Het eerste is blind extremisme en het tweede is gezond verstand waar je wat aan hebt.

En dat is precies waarom ik glutenvrij eet in een vliegtuig.

Lees alles en krijg nieuwe posts in je mailbox