De domste vliegtickettips

De domste vliegtickettips

Sommige vliegtickettips zijn hardnekkig en ook nog eens niet waar. Op dinsdag boeken? Onzin. Incognito browsen? Ook onzin. Twee enkeltjes in plaats van een retour boeken? Same.
De domste vliegtickettips

Sinds ik reisbloggertje ben, duik ik dus net even iets vaker in reisgerelateerde onderwerpen omdat ik het zelf natuurlijk ook allemaal niet weet. Een populair onderwerp waar ik in duik zijn goedkope vliegtickets, en ik ben er steeds meer achter dat goedkoop relatief is. Sowieso ten opzichte van je inkomen maar ook ten opzichte van je budget, je bestemming, je comfort- en luxebehoefte, de moeite die je wil doen, de standaarden die je gewend bent en het feit of je met een fucking trein en dan een bus naar Eindhoven wil omdat een ticket vanaf daar naar een wazig Italiaans dorp twee uur vanaf Rome een tientje minder kost.

Kortom: goedkope tickets is eigenlijk best een domme term. Maar het spreekt wel aan. Dus laten we er maar mee verder gaan.

Veel blogjes hebben een artikel met goedkope ticketzoektips, maar die kloppen nooit. Vooral als een bedrijf als Skyscanner zelf in zo’n blogje tips geeft die allemaal neerkomen op ‘gebruik vooral Skyscanner’ en ook als blogjes je vooral aanraden om op een linkje te klikken naar een website achter een affiliate link. Toevallig.

Maar ok, ook blogjes moeten geld verdienen dus ik snap het. Als ik later een groot reisbloggertje ben, ga ik dat ook doen. En dan de hele tijd over onderwerpen posten die aanspreken en dan bezoekers maximaliseren en dan affiliate geld verdienen en de meest effectieve maar saaiste baan ooit hebben. Met internetmoneyz.

Ik dwaal af.

Het allerdomste vind ik dat reisblogs willekeurige tips papegaaien zonder te weten waarom. Dan ontstaat er dus een situatie dat mensen zoals jij gaan denken dat je op dinsdag in incognitomodus een enkeltje vanaf Brussel moet gaan boeken met om de goedkoopste prijs te vinden.

En dat is helemaal niet waar.

En ondanks het feit dat het debunken van mythes de slechtste manier is om die mythes uit de wereld te helpen, doe ik het toch. Want zo voel ik me superieur en dat is mijn no. 1 life goal.

Hier heb je de domste vliegtickettipmythes onder elkaar.

Zoek vanaf meerdere luchthavens = duur

Ja, het loont misschien om vanaf Eindhoven te vliegen als je in Eindhoven woont, maar realiseer je even de tijd en gedoe die je kwijt bent met het reizen naar een luchthaven vele kilometers verderop. Dan trap je dus in de flight time myth, waarbij je een goedkopere vlucht boekt maar even vergeet dat de reistijd van je huis naar wazig vliegveld plus vlucht plus reistijd van ander wazig vliegveld naar daadwerkelijke plek van bestemming veel langer is en veel meer geld kost dan gewoon een ticket vanaf Schiphol naar de stad waar je echt naar toe wil.

Boek twee enkeltjes / boek een retour / boek een (double) open jaw = kijk maar even

Sowieso mooi dat alle varianten van deze tip voorbijkomen en je dus geen steek wijzer wordt. Feit: retourvluchten van en naar dezelfde stad zijn meestal het goedkoopst, maar soms niet. Vandaar dus die uiteenlopende tips.

Dus het beste advies hier is eigenlijk maar even wat proberen en kijken wat lukt.

Je zou ook kunnen zeggen: kijk maar even. Maar da’s dan weer geen tip.

Boek lastminute = pokeren

Lastminute is het allerdomste wat je kunt doen want prijzen voor vliegtickets worden vlak voor de vlucht opeens heel veel duurder (komt straks een grafiekje voorbij). Lastminutes bestaan wel hoor, maar het is natuurlijk nooit precies de plek waar je naar toe wilt op je gewenste datum.

Browse incognito = bangmakerij

Ik vermoed dat deze tip voortkomt uit angst voor grote bedrijven. Maar het is helemaal niet zo dat ticketaanbieders hun prijzen aanpassen naarmate je lang of vaak zoekt op dezelfde website. Het kan wel zijn dat die prijzen hoger worden, maar dat betekent dat tickets met die lagere prijs inmiddels zijn verkocht (omdat je er zo lang over doet).

Websites worden gemaximaliseerd voor conversie en niet direct voor dagomzetmaximalisatie.

Als je het tegendeel beweert, nodig ik je graag uit om te bewijzen dat tickets in incognitomodus goedkoper zijn, zoals ook deze persoon op Reddit vroeg en vervolgens niemand kon bewijzen.

De reden waarom het niet waar is wordt hier uitgelegd door iemand die werkt bij een Online Travel Agency (OTA), een flight analist en iemand die vertelt hoe fare buckets werken. Fare buckets zijn groepjes van vliegtickets met dezelfde prijzen op dezelfde vlucht en vluchten hebben meerdere fare buckets per vlucht, waardoor het dus voor kan komen (en eigenlijk altijd voorkomt) dat jij meer of minder betaalt dan de persoon naast je op dezelfde vlucht.

Lees ook hier waarom dezelfde stoelen andere prijzen kunnen hebben en hoe dat werkt.

Boek op dinsdag = papegaaierij

Ik kan niet begrijpen hoe erg mensen deze mythe napraten. Nergens wordt er een bewijs geleverd voor het feit dat tickets op dinsdag over het algemeen goedkoper zijn.

Logisch geredeneerd wordt er wel. Althans. Dat wordt geprobeerd.

Blogs uit de Verenigde Staten hebben een wazige uitleg. Het ene blog zegt dat aanbiedingen op maandagavond worden gepost en het andere zegt dat niet-betaalde wel-geboekte tickets dan weer terug in het boekingssysteem komen maar niet online en je dus op woensdagnacht om één minuut na middernacht telefonisch bij de luchtvaartmaatschappij moet boeken. En dan ook even nadenken in welke tijdzone de luchtvaartmaatschappij gevestigd is. Klinkt niet logisch. Want luchtvaartmaatschappijen werken voornamelijk met fare buckets (zie hierboven) en niet met aanbiedingen en als goedkope tickets weer terugkomen in een boekingssysteem, dan waren ze er al en had je ze ook eerder kunnen boeken.

En er is ook nog steeds geen data die deze gekke tip ondersteunt. Behalve als je er naar zoekt. En wat zie je dan? Dat tickets juist gemiddeld goedkoper zijn in het weekend (maar dit zegt dus ook weer helemaal niks, want zakelijke reizigers zijn op zondag aan het hockeyen en prijsjesjagers zoals jij en ik zijn juist op zondag voordelige vliegtickets aan het zoeken).

Dat op zondag goedkopere tickets worden geboekt, betekent niet dat tickets op zondag goedkoper zijn. Dat er op zondag meer mensen het zwembad bezoeken betekent niet dat de zwembaden op zondag goedkoper zijn.

Prijs van het ticket per dag waarop het geboekt is (en dus niet automatisch op welke dag wordt gevlogen).

En die wazige uitleg van inhetvliegtuig.nl dus he-le-maal nergens op slaat.

Watte?

Ik denk dat het misschien verstandig is om te vermelden dat luchtvaartmaatschappijen niet hun ticketprijzen verhogen als er veel tickets worden geboekt, maar dat goedkope tickets wel sneller weg zijn als er veel wordt geboekt. Die fare bucket is dus leeg. En zo stijgt de prijs.

Dat is een andere manier van benaderen.

Dat zie je ook in deze grafieken waarin je ziet dat binnenlandse vluchten in de Verenigde Staten op de 57e dag voor vertrek gemiddeld het goedkoopste zijn en internationale vluchten op de 171e dag voor vertrek.

Gemiddelde prijs per boekingsdag (binnenlands, in de Verenigde Staten)
Gemiddelde prijs per boekingsdag (internationaal, vanuit de Verenigde Staten)

Wel handige tips

Tips die wel handig zijn: flexibel zijn (in datums (ik vind data stom in de zin van tijdsaanduiding en vanaf nu ga ik het niet meer uitleggen) en bestemmingen, basiskennis vergaren, alerts instellen (bijvoorbeeld op Yelmair), alleen met handbagage vliegen en het weekend mijden.

Maar al deze mythes gebruiken we toch niet omdat we niet meegaan met gemiddelden. Je boekt niet een gemiddeld ticket maar precies het ticket dat je wilt. Dan heb je niets aan 'de goedkoopste dag van het gemiddelde van miljoenen tickets'.

Dus eigenlijk boeit het niet dat deze mythes er zijn, behalve dan dat je nu tof kunt doen op verjaardagen en mijn website kan gaan promoten.

Lees alles en krijg nieuwe posts in je mailbox