Doen en laten

Doen en laten

Dit is een stukje tekst over de oersimpele principes van aankomen en afslanken.
Doen en laten

tl;dr dit is een stukje tekst over de oersimpele principes van aankomen en afslanken. Er wordt uitgelegd hoe het in theorie werkt. Over de praktijk kunnen we later nog discussiëren.

Als je wilt afslanken moet je iets laten en als je wilt aankomen moet je iets doen.

Dat is zo’n beetje het enige wat je dient te onthouden als je één van de twee doelen wilt bereiken (of allebei). En ja, ‘gespierder’ worden is óók aankomen en nee, meestal kun je niet tegelijk gespierder worden en afslanken maar soms wel.

Afslanken

Afslanken is gemakkelijk. Het enige wat je ervoor moet doen is minder dingen eten. Net zolang tot je afslankt en blijft afslanken tot je een status (in fysieke zin, niet op sociaal vlak) bereikt waar je je goed bij voelt (of in veel gevallen waar je je niet goed bij voelt maar wat zorgt voor lekker veel volgers op Instagram en dat is knetterbelangrijk). En ja, dat kan betekenen dat je ‘anders’ moet gaan eten maar het betekent áltijd dat je minder moet eten. Minder, in de zin van calorieën of energie. Dat kan op verschillende manieren:

  • maaltijden verkleinen (bijvoorbeeld geen dessert meer of minder plakken ontbijtkoek bij je ontbijt);
  • minder maaltijden eten (bijvoorbeeld je kroket-tussen-twee-gevulde-koeken snack tussen de middag skippen);
  • minder energie per maaltijd eten (bijvoorbeeld meer groenten en minder gefrituurde speklappen);
  • light frisdrank zonder calorieën drinken in plaats van ‘gewone’ frisdrank met calorieën.

Zie? Dat is minder eten. En óók anders eten. De mensen die zeggen ‘je valt pas af als je ‘anders’ eet, niet als je ‘minder’ eet’ hebben ongelijk. Het één sluit het ander niet uit.

Fijn dat we deze eeuwige domme discussie kunnen afsluiten. Ik heb gelijk.

De praktijk is misschien wat lastiger dan de theorie, als je gewend bent om op een bepaalde manier te eten (of je omgeving dat mooi faciliteert), maar daar hebben we het nu niet over. Je kunt je eetpatroon overigens beter stukje bij beetje aanpassen in plaats van in één keer rigoreus. Maar kijk maar even!

Aankomen

Als je wat meer, zoals we in Drenthe zo mooi en poëtisch zeggen, ‘spek op de bott’n‘ wil hebben, dan doe je precies het tegenovergestelde. Je moet dan meer eten. En dat betekent ook ‘anders’ eten, maar je kunt ook gewoon meer van hetzelfde eten. Ik hoef hier geen opsomming met tips te plaatsen. Dat spreekt voor zich.

De praktijk is misschien wat lastiger dan de theorie, als je gewend bent om op een bepaalde manier te eten (of je omgeving dat mooi faciliteert), maar daar hebben we het nu niet over. Je kunt je eetpatroon overigens beter stukje bij beetje aanpassen in plaats van in één keer rigoreus. Maar kijk maar even!

Een kanttekening hier is wel dat het voor iedereen, of je nou af wilt slanken of aan wilt komen, verstandig is om gevarieerd en voedzaam te eten. Maar als je hier moet lezen dat een daag’lijks ontbijt van een in ribbelchips gepaneerde vierkazentosti met knoflooksaus minder voedzaam is dan een bescheiden bordje zuivel of havermout met granen, zaden, vruchten en/of noten, dan ben je op de verkeerde website beland.

Ok heel snel dan:

  • Voedzaam voedingspatroon = gevarieerd, veel plantaardig, vooral onbewerkt en vers. Eigenlijk voornamelijk dingen waar je lang op moet kauwen en die meestal eigenlijk vooral uit water bestaan.
  • Niet voedzaam voedingspatroon = eentoning, vooral bewerkt en lang houdbaar voedsel al dan niet uit de frituur. Eigenlijk voornamelijk dingen die kruimelen of waar je vette of plakkerige vingers van krijgt of alledrie.

Let er op dat iets pas voedzaam is als je het kunt zien in een context (vandaar dat de term voedingspatroon wordt gebruik). Van een enkele banketstaaf met mayo is nog nooit iemand ‘ongezond’ geworden (wel een smeerpijp), net zoals een stronk broccoli je geen veganistische monnik maakt.

Gespierd worden

Om ‘gespierd’ te worden moet je iets doen. En met iets bedoel ik: veel en langdurig. Dan moet je op zeer regelmatige basis krachttraining doen die bij voorkeur steeds iets zwaarder wordt omdat je lichaam als het goed is ook steeds sterker wordt. Dus meer gewicht, meer herhalingen, langzamere uitvoering, kijk maar even. Want dan groeien je spieren. En die spieren groeien alleen als daar bouwstoffen voor zijn, dus daarom is het zo lastig om tegelijk af te slanken maar ook een ontzettende kast te worden. Maar het kan heus wel, zeker als je een beginner bent.

Hoe dat allemaal precies werkt, vraag je maar aan je (personal) trainer of (online) coach. Ik vond het eigenlijk alleen belangrijk om te vertellen dat je iets moet laten als je wilt afslanken en iets moet doen als je wilt aankomen.

Volgens mij is dat wel prima te onthouden. En toen kwam er een vrij gespierde olifant met een opzienbarend slanke snuit en die blies het verhaaltje uit. Maar niet voordat hij nog even had gezegd dat die oefening van de begeleidende foto van deze post vrij weinig met aankomen en afslanken te maken heeft.

Lees alles en krijg nieuwe posts in je mailbox