Dik zijn is gezond

Dik zijn is gezond

Dik zijn is gezond: het zijn allebei termen die niet echt ergens op slaan.
Dik zijn is gezond

Ik krijg nogal eens het verwijt naar m’n hoofd geslingerd dat ik dikke mensen belachelijk maak. Ik durf te beweren dat dat niet zo is. Dikke mensen doen er namelijk niet toe. De typering ‘dikke mensen’ althans.

Ik heb geen mening over dikke mensen. Ook niet over slanke mensen.

‘Dik zijn’ is namelijk op zichzelf een mening. Er zijn serieuze richtlijnen over overgewicht, zoals de verhouding tussen je gewicht en lengte (je Body Mass Index - BMI—hoewel dat vooral op groepsniveau wat zegt en niet vaak op individueel niveau) of je vetpercentage, en minder serieuze, zoals of je klem zit in je vliegtuigstoel of niet. Alle richtlijnen zeggen helemaal niets. Het is namelijk helemaal niet erg als je overgewicht hebt of dik bent, als we het er al over eens zijn wat ‘dik zijn’ is. Er staat geen straf op, je bent nergens toe verplicht en er zijn geen regels waar je je aan moet houden.

Zoveel procent van de mensen is te dik.

Te dik voor wat? Dikker dan wat?

Je moet het lekker zelf weten.

Overgewicht kan weliswaar gezondheidsnadelen met zich mee brengen, maar het is nog steeds aan een ieder om daar zelf mee om te gaan. Daar heb je, als dik persoon, vrijwel alleen jezelf mee. Of niet. Dan is er nog steeds niemand die daar iets van kan vinden.

En bovendien, misschien heb je jezelf er helemaal niet mee omdat je die gezondheidsnadelen wellicht niet ervaart en/of niet ziet als nadeel.

Ikzelf heb pas een mening over dikke mensen als dikke mensen willen afslanken. Maar dan heb ik geen mening over dikke mensen, maar over de manier waarop ze proberen af te slanken. Ik voel me bijna nooit geroepen om mensen er toe te zetten om te gaan afslanken, maar zodra ze dat zélf willen ben ik graag een ondersteunende factor. Met m’n stomme blogpostjes.

Nogmaals: iedereen moet lekker zelf weten wat ‘ie doet.

Ik wil graag dat we met z’n allen de beste manier zoeken om iets nuttigs te bereiken. Als je dus wilt afslanken, dan wijs ik je er op dat eiwitrepen niet een langdurige oplossing zijn, dat suikervrij eten al helemaal geen oplossing is en dat het Voedingscentrum zo’n beetje de beste richtlijnen geeft, maar niet uitlegt hoe je die richtlijnen moet volgen.

Dikke mensen bestaan pas als ze dat zelf vinden.

En daarmee is dik zijn precies hetzelfde als gezond zijn: het is niet te meten, niemand weet wat het precies betekent maar iedereen heeft er een mening over. Behalve ik.

Lees alles en krijg nieuwe posts in je mailbox