De 2%

De 2%

Heb je behoefte aan extra informatie? Wees even stil en kom erachter dat je misschien iets anders mist.
De 2%

Van de 8% van de Nederlanders die een vaccinatie wil gaan weigeren, doet een kwart dat omdat ze behoefte heeft aan meer informatie. Deze 2% van de bevolking bevat ook youtubers van wie we het heel ernstig vinden dat ze onevenwichtige dingen plaatsen omdat we dachten dat bekendheid gelijk stond aan bedachtzaamheid. Verkeerd gedacht. Het zijn ook de doomscrollende ooms en tantes die de laatste tijd verkondigen dat ‘zelf onderzoek doen’ zo belangrijk is.

Informatie is overal. Het is data waaraan een betekenis is gegeven. Als je een volwassen persoon bent, kun je dat. Heel goed zelfs. Alles is dan informatie. In de complexiteit waarin virtuele en echte werelden door elkaar heen fietsen (en voor iedereen verschillend zijn), is alles data en zo is er ook een overschot aan informatie. Meer informatie willen of eisen is dan niet verstandig, maar zorgt alleen maar voor ruis.

Kennis is het kunnen plaatsen van informatie op verschillende niveaus. Het is erachter kunnen komen welke informatie onjuist is, welke informatie onnodig is, welke informatie verduidelijkt en welke informatie vertroebelt. Kennis doet je associaties leggen en informatie verbinden met eerdere informatie. Maar ook jezelf ten opzichte van jezelf kunnen zien, en jezelf ten opzichte van de wereld. En vice versa natuurlijk.

Wijsheid is de manier om te weten wanneer je welke kennis nodig hebt, waar je kennis en de hoeveelheid en complexiteit ervan je antwoorden kunnen geven en wanneer niet. Wijsheid is weten welke kennis (niet informatie) nog mist en, terwijl je op zoek gaat naar die kennis, accepteren dat je de kennis nog niet hebt.

Het is daarom geen informatie die we nodig hebben, maar wijsheid.

Dat vind je niet in extra informatie, maar juist in stilte, in tijd en in bescheidenheid.

Lees alles en krijg nieuwe posts in je mailbox