Citr-oenwater

Citr-oenwater

Helpt citroenwater je een beter en gezonder mens te worden? Nee.
Citr-oenwater

Er zijn van die mensen die hun dag starten met een glas water met een schijfje citroen. Daar is helemaal niets mis mee, maar wel als je dat doet vanwege vermeende gezondheidsvoordelen van het schijfje citroen. Dan ben je knettergek.

De hele detoxhype is wel zo'n beetje over, maar er is een aantal rare gewoonten blijven hangen. Zo is er een schrikbarend aantal mensen dat vóór het ontbijt (en vaak zelfs een exact aantal minuten ervoor) een glas lauwwarm water met citroen of limoen neemt om het spijsverteringsproces op gang te brengen.

Dan denk je dus echt niet na.

Weet je wat je spijsverteringsproces op gang brengt? Spijs. Any kind. Dus niet alleen een glas water met citroen. Er zijn geen Masaï, Inuit, Papoea's, Bosjesmannen of Aboriginals die voor ze 's ochtends wat eten eerst zorgen dat hun spijsvertering op gang is gebracht. Dat ze overal een bidon met water en een netje citroenen mee naar toe nemen.

Ho ho! Eerst een glas water met citroen! Anders wordt mijn gazelle sandwich niet goed verteerd.

En bovendien, een spijsverteringsproces hoeft niet op gang te worden gebracht. Het is geen computer met een aan/uitknop.

Vitamine C

Dan is er nog een argument dat citroen bomvol zit met vitamine C. Dat is ten eerste niet waar (33 mg per 100 (!) milliliter citroensap) en daarnaast is er niemand in Nederland met een tekort aan vitamine C omdat vitamine C (alias ascorbinezuur) alomtegenwoordig is in onze voeding. En wie drinkt er nou 100 milliliter citroensap?

Stress

Er is een claim dat citroen helpt ontstressen. Want, zo wil de legende, wanneer je gestresst bent gebruik je veel vitamine C.

Dat is niet helpen ontstressen. Als citroen al een goede bron van vitamine C is (er zijn betere) dan is het symptoombestrijding en geen middel tegen stress. Pure onzin.

Gifstoffen

Ook zou citroen helpen gifstoffen af te voeren. Dit is een claim die nogal gemakkelijk te weerleggen is. Gifstoffen (voor zover bekend nauwelijks in overvloed aanwezig in ons lichaam) kunnen worden opgeslagen in vetmassa. Wanneer je een citroensapkuur doet of veel citroenwater drinkt is de kans groot dat je daarmee ook minder energie inneemt dan je verbruikt en daardoor vet verliest. En daardoor komen er misschien eventueel de waarschijnlijk niet-aanwezige gifstoffen in minimale hoeveelheden vrij en die voer je af. Dat heeft niet te maken met het schijfje citroen en dat heeft ook niet te maken met het water. Dat heeft te maken met een energietekort.

Pectinevezels

Pectinevezels in citroenen zouden een vol gevoel geven. Really? Hoeveel gram vezels zit er in een schijfje citroen?

Waarom je wel water met citroen moet nemen

Nu zijn er nog steeds genoeg trainers, diëtisten en coaches (en andere weldenkende mensen) die aanraden om de dag te starten met een glas water met citroen. Niet vanwege de spijsvertering of de homeopatische hoeveelheid vitamine C, maar vanwege drie andere redenen:

  1. Het hydrateert je lichaam (maar dat heeft niets met citroen te maken);
  2. Het smaakt lekker (dat heeft met citroen te maken);
  3. Het zorgt voor het aanleren van een gewoonte (dat heeft met reden 1 en 2 te maken).

Maak je dus niet druk om die citroen 's ochtends. Spijsvertering op gang brengen is poep en detoxen de reinste onzin (beide puns intended). De bovenstaande drie redenen klinken ongetwijfeld veel logischer om 's ochtends water met citroen te drinken. Maar dezelfde drie redenen gelden ook voor een glas thee, een eiwitshake, een komkommer en een halve liter cola.

Citroen is geen wondermiddel en water met citroen verricht geen wonderen.

De argumenten Voor mij werkt het en Ik doe dat altijd en ik voel me er goed bij zullen natuurlijk volgen en daarom wil ik graag afsluiten met een inspirerende quote van Theo Maassen.

Ik weet zeker dat als je elke morgen heel consequent een deegroller in je poepgaatje probeert te proppen dat het op een gegeven moment ook gaat wennen, maar dat is toch geen reden om het dan ook te doen?

Lees alles en krijg nieuwe posts in je mailbox