Voor €405 in business class rond de wereld

Voor €405 in business class rond de wereld

Door slim punten te sparen, kun je voor een prikkie de wereld over vliegen. In business class welteverstaan.
Voor €405 in business class rond de wereld

Het is ieder artikel over een zooitje goedkope vluchten weer oppassen geblazen. Voor je het weet doe je stoer. Of erger nog: nonchalant. Beide wil ik natuurlijk voorkomen. Er staat veel op het spel. Maar het is niettemin leuk om uit de doeken te doen hoe je heel goedkoop kunt vliegen. Waarom? Omdat ik mijn genot tijdens zo’n tripje ook aan jou toewens. Het is echt waar. Er is weinig mooier dan heel luxe vliegen voor enorm weinig geld. Om twee redenen: het is luxe en het kost weinig geld. Zo simpel is het.

Mijn nieuwste trip is het toppunt van wat ik mijn boek Thuisblijven is duurder predik. Dat komt omdat ik in deze trip Zuid-Afrika, Indonesië, Thailand en Hong Kong bezoek, in business class vlieg en in totaal €404,84 kwijt ben (klein side-tripje naar Kaapstad kost overigens nog €103,22). Normale prijs? €9279,-

Ik heb geen €9279,-. Ik heb wel €404,84.

Ok ok ok alleen rond de wereld als je de wereld een kwartslaag draait en India de noordpool was.

Amsterdam — Doha — Johannesburg met Qatar Airways voor €234,90

Van Amsterdam vliegen we naar Johannesburg, maar wel via Doha want daar is de hub van Qatar Airways. Het is ook niet erg want Qatar Airways is niet alleen mijn favoriete airline, de lounge in Doha is ook mijn favoriete lounge. Met deze overstap sla ik dus drie vliegen in één klap! Komt nog bij dat Qatar Airways sinds een tijdje met qsuites vliegt tussen Doha en Amsterdam én Doha en Johannesburg, dus is dit direct de meest fantastische route van onze trip.

Hoe boek je dit? Door flink wat American Expresspunten over te maken naar het frequent flyer programma van Cathay Pacific, Asia Miles, en daar een ticket te boeken bij Qatar Airways. Dat kan omdat ze samenwerken en je met het frequent flyer programma van de ene airline tickets bij de andere airline kunt boeken. Top.

Als je 87.500 American Expresspunten overmaakt (met een 4:5 ratio) dan ontvang je 70.000 Asia Miles. Genoeg om te boeken. Nog wel even belastingen betalen (fors, à €234,90 de neus) maar dan vlieg je wel lekker twee flinke vluchten in qsuites met een leuke stop in een leuke lounge.

Normaal kost dit ticket €2422. Ik betaalde €234,90 en 70.000 Asia Miles.

Thanks voor de foto Nonstop Dan

Johannesburg — Kaapstad en vice versa met Comair en Safair voor €103,22

De zijweg in deze trip is het retour tussen Johannesburg en Kaapstad. In principe had ik deze kosten niet hoeven maken. Het is namelijk met punten even duur om vanuit Amsterdam, met Qatar Airways, naar Johannesburg te vliegen als naar Kaapstad. Maar mijn lieve liefje wilde graag safari’en (en ik ook wel) en dat kan beter om en nabij Johannesburg dan Kaapstad. Bovendien was er niet eens beschikbaarheid voor vluchten die met punten te boeken zijn op de route Doha — Kaapstad, dus wat lul ik nou eigenlijk? Zodoende was deze trip in een trip noodzakelijk.

Gelukkig is de route Johannesburg — Kaapstad de op 24 na drukste route ter wereld dus zijn er veel voordelige vluchten. Komt ook nog bij dat er een franchise van British Airways de luchten van Zuidelijk Afrika bestiert en we onze (lees: m’n vriendin d’r) status kunnen gebruiken om een loungeje te pakken voor de vlucht. Top.

Terug helaas wel met Safair, tenzij we van de wachtlijst mogen en rechtstreeks vanuit Kaapstad naar onze volgende bestemmingen mogen vertrekken.

Totale kosten voor Johannesburg — Kaapstad en vice versa zijn dus €103,22.

Johannesburg — Singapore — Bali (Denpasar) met Singapore Airlines voor €35,80

Vanuit Zuid-Afrika gaan er met Singapore Airlines twee vluchten per dag naar Singapore. Één uit Kaapstad en één uit Johannesburg. Op de vlucht uit Kaapstad was geen beschikbaarheid meer (maar wel een wachtlijst) en die uit Johannesburg was nog wel beschikbaar. Dus die boekten we. Met punten uiteraard, want het is een aantrekkelijk tarief tussen de regio’s Afrika en Zuidoost-Azië: 49.000 Singapore Airlinespunten. Of, genoemd naar het frequent flyer programma van die airline: Krisflyer miles.

49.000 punten kost je (ook met een 4:5 ratio) 61.250 American Expresspunten. Een koopje, want Zuidoost-Azië betekent ook dat je er nog een stukje aan vast kunt plakken naar het grootste reiscliché van het vorige (en huidige) decennium: Bali. De business class aan boord van de Singapore Airlines kist is niet zo leuk als die bij Qatar Airways, maar het blijft business class en het is natuurlijk geen KLM, dus met de service zal het wel goed zitten. Stoeltje plat, beetje champagne zuipen en een stukje pitten. Top. En dat voor €35,80.

Normaal kost dit ticket €1759. Ik betaalde €35,80 en 49.000 Singapore Airlines miles.

Jenny gaat ook mee.

Bali — Singapore — Bangkok met Singapore Airlines voor €35,80

De regio Zuidoost-Azië is in het frequent flyer programma van Singapore Airlines helemaal top. In business class vlieg je binnen deze regio voor 21.500 punten. Oftewel (met de 4:5 ratio) 26.875 American Expresspunten. Tussen Bali (Denpasar) en Bangkok is het dus óók 21.500 punten (en een beetje toeslagen), met een stop in Singapore. Een beetje goed zoeken geeft je op beide vluchten een normaal toestel (een widebody, met twee gangpaden en ruime businessclassstoelen dus) en de lounge in Singapore is natuurlijk ook prima. Een uurtje of drie overstappen geeft zelfs nog even de mogelijkheid om in die gekke waterval/kas/lichtshow/theater/muziektempel te kijken.

Normaal kost dit ticket €918. Ik betaalde €35,80 en 21.500 Singapore Airlines miles.

Echt gekke stekker.

Bangkok — Hong Kong met Cathay Pacific voor €36,59

Ergens in Bangkok raakten mijn punten een beetje op. Maar gelukkig kunnen andere mensen ook voor je boeken. Punten naar elkaar overmaken is vaak onmogelijk (of enorm duur) maar vluchten boeken is vaak betrekkelijk simpel. Aldus geschiedde. Ik vond iemand zo gek genoeg om 31.250 American Expresspunten over te boeken naar Asia Miles, het eerder genoemde frequent flyer programma van Cathay Pacific en voor mij een ticket tussen Bangkok en Hong Kong te boeken. De relaxte vlucht, die in de middag in een fatsoenlijk toestel, was niet meer beschikbaar (m’n vriendin Jenny vliegt wel zo), dus ik zit in een karige 2-3-2 opstelling te elleboogschurken met m’n buurman. Het is niet anders. Daarom ook geen foto. Daar wordt dit artikel minder leuk van.

Normaal kost dit ticket €530. Ik betaalde €36,59 en 25.000 Asia Miles.

Hong Kong — Amsterdam met Cathay Pacific voor €52,61

Herinnert u zich nog die gekke first class trip tussen Zuid-Afrika en Spanje die ik in 2018 en 2019 nam? Ik wel. Met die vlucht, waar ik ongeveer €800 voor betaalde, spaarde ik genoeg punten om een jaar later een andere trip mee te bekostigen. Dat zit zo: met die first class vlucht in British Airways besloot ik punten te sparen bij het frequent flyer programma van Alaska Airlines: Mileageplan. Dat waren heel wat miles: meer dan 50.000 met één retourticket. Van die miles besteedde ik er 42.500 aan dit ticket om weer terug naar Amsterdam te gaan.

M’n vriendin besteedde overigens haar miles aan een vlucht tussen Bangkok en Amsterdam, via Hong Kong met een paar dagen tussen de vluchten, dus uiteindelijk is het allemaal toch weer samen uit samen thuis.

Dit ticket kost normaal €3650. Ik betaalde €52,61 en 42.500 Alaska Airlines miles.

Lekker nachtvluchtje tussen Hong Kong en Amsterdam.

Tot slot

In principe hoef ik niet meer uit te leggen dat je een American Expresskaart moet hebben. Je krijgt, afhankelijk van wanneer je klikt, 6.000 tot 60.000 bonuspunten bij aanvraag van de kaart. Heb je dus al bijna een business class ticket tussen Bali en Bangkok voor. Wil je die Flying Blue American Express (ik zou het niet doen, behalve als je bijvoorbeeld graag voordelig naar Suriname wilt of vooral met KLM vliegt), dan mag dat heus (maar ik zou het niet doen).

Ik zal op Instagram laten zien hoe de vluchten zijn (op m’n Instagram stories bijvoorbeeld). Wanneer je dit leest ná al die vluchten, dan staan er vast wat posts op m’n profiel. Je kunt ook mijn vriendin Jenny gaan volgen want zij heeft een nieuwe iPhone met zo’n groothoeklens en ik niet.

In m’n boek Thuisblijven is duurder leg ik uit hoe je goedkope tickets kunt zoeken, vinden en boeken en leg ik uitgebreid uit hoe frequent flyer programma’s (in het boek wordt dit woord wel (en juist) aan elkaar geschreven) werken.

M’n vriendin Jenny en ik maken deze trip onder andere omdat we bezig zijn met een kookboek en foto’s gaan maken en nog even wat last minute inspiratie gaan opdoen. Dat wordt een verzameling van onze favoriete gerechten uit verschillende keukens. Drie hoofdstuk zijn toevallig ook bestemmingen van deze reis. Dat zijn Bali, Bangkok en Hong Kong.

De totale prijs van alle tickets was dus €508,60 en een hele zooi punten maar de normale prijs was €9382,22. Ik vind luxe reizen alleen leuk omdát ik het niet kan betalen. Ik gun het iedereen van harte en hoop dat je nu iets beter snapt hoe je het ook kunt.

Oja! Ik heb ook zelf een vliegticketzoekmachine gebouwd die Yelmair heet. Omdat ik pas in 2019 leerde hoe je moet coden, kan ik nog niet maken wat ik wil, maar de zoekmachine werkt en heeft een paar functies die de meeste andere zoekmachines niet hebben:

  • Je kunt een vertrekperiode en aankomstperiode selecteren in plaats van een vaste datum of een dag +/- 3 dagen;
  • Je kunt naast zoeken op steden ook zoeken naar landen, regio’s en continenten;
  • Je kunt de bovenste twee opties combineren: dus in een bepaalde periode het goedkoopste ticket naar een bepaalde regio vinden;
  • Je kunt per vlucht zien of je punten kunt sparen, hoeveel en wat ze waard zijn;
  • Je kunt zoekresultaten delen.

Dus check yelmair.com en hopelijk lees je dit in de toekomst en is Yelmair alleen maar beter geworden.

Lees alles en krijg nieuwe posts in je mailbox