Boerenkoolstamppot met slagroom

Boerenkool is vies want het is stamppot en stamppot is vies. Dus boerenkoolstamppot is vies. Maar niet als je het op mijn manier maakt. Dan is het nog wel aardig te eten. Want er zit namelijk spek in en slagroom. En dat is beide lekker. En super gezond natuurlijk. Dat laatste was een grapje, maar misschien ook niet. Klik maar eens op die link.

Maar, belangrijker nog, een écht goede stamppot wordt gemaakt zonder aardappelen te stampen. Nee, het is beter om aardappelen door een zeef te drukken. Waarmee het dus direct geen stamppot meer is maar een zeefpot.

Zeefpot scoort natuurlijk niet hoog in Google. Boerenkoolzeefpot met slagroom is niet zo leuk als boerenkoolstamppot met slagroom.

Ingrediënten (voor 2 porties boerenkoolstamppot)

  • Een rookworst (liefst van de HEMA maar Unox is ook wel ok)
  • Een zak boerenkool van 150 gram
  • 450 gram krieltjes
  • 150 gram ontbijtspek (is gewoon zo'n pakje)
  • 100 ml slagroom (ongeveer de helft van zo'n bakje met zo'n foliedekseltje)
  • Peper en zout
  • Goed humeur

Bereiding

  • Zet al je ramen open wat je huis gaat meuren naar Hollands voedsel
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Kook een waterkoker vol met water
  • Doe de ontbijtspek op een bakplaat in de oven en bak het in 10-12 minuten
  • Kook in een pan de krieltjes in 10-12 minuten gaar
  • Kook in een andere pan de boerenkool + de rookworst in 10-12 minuten gaar en warm
  • Pak een nieuwe pan en een zeef
  • Druk de krieltjes met een stevige lepel door de zeef
  • Schenk er wat slagroom bij
  • Meng goed door
  • Voeg de boerenkool en de spek toe en roer beter
  • Voeg naar behoefte slagroom toe
  • Breng de boerenkoolstamppot op smaak met peper en zout
  • Serveer met rookworst
  • Eet smakelijk (of niet, kijk maar even)
Met worst
  • Oja, misschien wat mosterd toevoegen