Vegetariërs zijn knettergek

Vegetariërs zijn knettergek

We zijn allemaal slecht geïnformeerde aandachttrekkers. Maar vegetariërs net iets meer.
Vegetariërs zijn knettergek

Als je kind bent gaat het allemaal vanzelf. Je hoeft je nergens zorgen over te maken en de wereld is een grote speeltuin. Geen zorgen, geen verplichtingen en geen gepieker over morgen. Maar dan breekt er, zo rond je twaalfde (soms eerder en soms later) een nieuwe periode aan. Alles verandert. Er zit opeens een vegetariër bij je in de klas.

Die kindervegetariërs vinden het zonder uitzondering zieilig voor boerderijdiertjes dat ze worden geslacht om als karbonade op ons bord te eindigen. Door geen vlees te eten besparen ze dierenleed, zo luidt de naïeve veronderstelling, maar hierbij wordt er vergeten dat dieren die niet worden gegeten überhaupt niet worden geboren. En worden ze wel geboren, dan blijft er dus een karbonaadje liggen bij de slager. Over verspilling gesproken.

Deze morale vegetariërs eten geen vlees vanwege het dierenleed, maar vergeten dat ze door het antropocentrische beeld (het dier heeft een gezicht en kan pijn uiten) dat ze hebben over dierenleed dat ze geen vegetariër zijn voor die dieren, maar voor zichzelf. Maar goed, kinderen zijn nou eenmaal achterlijk en mensen zijn egoïstisch.

Later, als kinderen meer verstand krijgen en andere boeken gaan lezen dan Suske en Wiske en de Slappe Kous, verschijnen er naast de hiervoor genoemde morale vegetariërs ook lieden die menen dat ze zonder vlees gezond kunnen leven. Dat kan niet, tenzij je supplementen neemt met daarin stoffen die in de krampachtig vermeden dierproducten voorkomen. Dus eigenlijk kan het wel, maar nog steeds kun je je afvragen waarom je gezond voedsel zou moeten vervangen door een pilletje. Want door vegetariër te zijn bewijs je zo je eigen ongelijk. Het is daarmee hetzelfde als elke dag boerenkool met worst eten en Centrum van A tot Zink voor de vitamientjes nemen.

Er bestaan ook politieke vegetariërs, die het niet eens zijn met de industrialisering van de vleesindustrie. In dat argument kan ik me prima vinden, maar dat argument past niet bij de conclusie om vegetariër te worden. Ten eerste bestaat er ook vlees dat niet uit de fabriek komt en daarnaast komt niet alleen vlees, maar vrijwel al het bewerkte en onbewerkte voedsel, van grote voedingsmiddelenfabrikanten. Het besluit om vlees te mijden op basis van politieke redenen is daarmee ongegrond en weinig gefundeerd.

En toch bestaan er vegetariërs, ondanks deze waardeloze argumenten. Dat is niet raar en ook zeker niet erg. Want er bestaan ook mensen die vaker Milka+Oreo eten dan goed voor ze is, mensen die zonder T-shirt de Albert Heijn bezoeken, mensen die aan de linkerkant van een roltrap staan, kinderen die dezelfde trui als hun vader dragen en mensen die al hun spaargeld investeren in het verlagen en verbreden van hun Golf Type 3 in plaats van een nieuwe auto te kopen.

We zijn allemaal slecht geïnformeerde aandachttrekkers. Maar vegetariërs net iets meer.

Lees alles en krijg nieuwe posts in je mailbox