De grote Schipholgids voor de ontspannen wereldreiziger

De grote Schipholgids voor de ontspannen wereldreiziger

Als het druk op Schiphol is, waar is het dan druk? Lees het hier en ontsnap aan de chaos.
De grote Schipholgids voor de ontspannen wereldreiziger

Ik schrijf dit stuk omdat ik mijn reputatie als vliegexpert dien te verdedigen maar eigenlijk omdat dit onderwerp zó interessant is dat het een gemiste kans zou zijn als ik niet net doe alsof ik informatie wil geven maar eigenlijk je wil wijzen op mijn boek Thuisblijven is duurder en ticketdealwebsite Yelmair.

Iedereen heeft Schipholstress

Er is personeelstekort op Schiphol en daardoor duurt alles vét lang. Zeker als iedereen tegelijk op vakantie wil en er maar één Cynthia en één Karel bij de veiligheidscontrole staat. Dat is vervelend. Ik zou zeggen: betaal die mensen dan meer zodat er meer mensen komen werken, maar kennelijk is dat niet helemaal de bedoeling. Zo simpel is het natuurlijk niet, Jelmer! Dus we hebben het er maar mee te doen. Het is niet anders! Of toch?

Dick Benschop, de directeur van Schiphol heeft het probleem als de meest vochtige wind gepareerd met ‘chaos past niet bij ons’. Ooh ok, Dick, duidelijk. Dus er is chaos maar dat past niet bij jullie. Het is een beetje hetzelfde als voetbalclubs die rellende supporters typeren als ‘dit zijn geen supporters’. Ik heb dit nooit begrepen. De vreemdganger die 'zichzelf niet is'. Zo kan ik het ook.

Bro, we zien het toch allemaal gebeuren.

Terug naar de kern. Het is druk op Schiphol. Maar wát is er nou precies voor drukte?

Ik neem het jullie niet kwalijk maar jullie snappen er volgens mij geen reet van. Ik gelukkig wel. De luchtvaartwereld is zeer complex en dat zorgt ervoor dat bijna niemand meer begrijpt wat nou de verschillen en volgordes op een luchthaven zijn. Laten we daarom maar even bij het begin beginnen.

Ready for take off. Passport ready
Photo by CardMapr / Unsplash

1. Schengen

Er zijn honderden bestemmingen vanaf Schiphol en ik denk dat we daar als Nederlanders blij mee moeten zijn. We kunnen deze bestemmingen echter in twee categorieën indelen: Schengen en niet-Schengen. Ik neem het je weer niet kwalijk als je niet direct weet wat het precieze onderscheid is.

Simpel gezegd komt het erop neer dat binnen de landen in de Schengenzone vrij verkeer van (onder andere) mensen kan plaatsvinden. In deze zone hoef je daarom niet je paspoort te tonen aan een 21-jarige beambte die het met een frons controleert. Sterker nog: je zou in principe in deze zone zónder paspoort kunnen reizen omdat vrijwel nooit iemand naar dat document vraagt. Het is ook bij reisjes in deze zone dat je achteraf realiseert dat je nooit je paspoort hebt hoeven laten zien.

Het vervelende aan de Schengenzone is dat het net iets anders is dan de Europese Unie. Er zijn landen die niet tot de Europese Unie behoren maar wel tot de Schengenzone, zoals Noorwegen, en er zijn landen die wel tot de Europese Unie behoren maar niet tot de Schengenzone, zoals Kroatië. Maar goed, ik zou ook niet alle EU-landen kunnen opdreunen. Check hier de volledige lijst.

Het verschil tussen Schengen en niet-Schengen is dus de paspoortcontrole. Als je naar een land in de Schengenzone vliegt, kom je niet langs de paspoortcontrole (met eventuele rij) en als je naar een land in de niet-Schengenzone vliegt, moet dat wel.

Photo by Larissa Gies / Unsplash

2. Inchecken

Voor een vliegreis dien je in te checken. Dat is een handeling waarmee je aangeeft dat je voornemens bent de vlucht te nemen. Daar heb je overigens wél je paspoort voor nodig (maar je kunt je paspoortgegevens ook uit je hoofd leren, dan hoeft het niet) maar dat kun je ook thuis doen. Tijdens het inchecken verklaar je dat je geen rare goederen meeneemt aan boord, kies je een stoel (of wordt er een stoel toegewezen) (of je had de stoel al eerder gekozen toen je na het kopen van het ticket je boeking beheerde) en krijg je een boarding pass. De boarding pass is het document (wat nu bijna altijd digitaal te verkrijgen is) waarmee je toegang krijgt tot de airside van de luchthaven. Het is de qr-code waarmee je het poortje richting de veiligheidscontrole kunt openbliepen. Maar alleen het poortje naar de juiste zone: Schengen of niet-Schengen.

N.B.: Door corona zijn er bij het inchecken nogal wat mitsen en maren te plaatsen. In sommige landen moet je nog steeds wat gezondheidsdocumenten laten zien aan een mens, waardoor je dus niet online kunt inchecken maar in zo’n zigzagrij voor een balie moet wachten.

Photo by JESHOOTS.COM / Unsplash

3. Bagage

Iedereen weet inmiddels dat je nooit met incheckbagage moet reizen. Je gaat immers niet emigreren en ook niet je fossielenverzameling tonen aan de toch al niet zo geïnteresseerde locals. Dus je reist met alleen handbagage.

Waarom? Een aantal redenen, waarvan ‘geen gezeik’ de voornaamste is. Deze reden combineert namelijk het niet in de rij hoeven staan om je bagage af te geven, het niet hoeven wachten tussen de andere chagrijnige mensen bij de bagageband en het eeuwige gedoe van het meeslepen van 20 kilogram badhanddoeken op de plaats van bestemming.

‘Ja maar’ hoor ik je zeggen. Maar dan doe ik mijn noise cancelling headphones op.

Airplane aisle during flight
Photo by Suhyeon Choi / Unsplash

4. Boekingsklasse

Wanneer je in business class vliegt, heb je een aantal privileges. Je kunt dan bijna altijd in een aparte rij gaan staan voor de incheckformaliteiten. Je hebt dan meestal voorrang op het gewone volk. Kun je mooi met je triomfantelijke bek die chagrijnige koppen passeren. Maar dit privilege is onnodig omdat het ook voor de businessclassreiziger het beste is om zonder incheckbagage te reizen omdat businessclassreizigers precies dezelfde mensen zijn als economyclassreizigers maar dan met duurdere schoenen.

Businessclasspassagiers hebben trouwens wel voorrang bij de veiligheidscontrole.

Are you supposed to be here right now?
Photo by Scott Webb / Unsplash

5. Veiligheidscontrole

Als je thuis online hebt ingecheckt en zonder incheckbagage reist, kun je op Schiphol dus zo, hup, doorlopen naar de veiligheidscontrole. Je hebt immers niets af te geven én je hebt je al aangemeld als passagier. Bij de veiligheidscontrole staat tegenwoordig die enorme rij, dus dit is het enige waar je je zorgen over hoeft te maken. De veiligheidscontrole wordt door sommigen van jullie soms ‘douane’ genoemd, maar ik weet niet precies waarom jullie dat doen. De douane gaat over de in- en uitvoer van goederen, terwijl de veiligheidscontrole checkt of je, met het oog op veiligheid, niet misschien een nagelknipper en een flesje water meeneemt. Niet of je cash en papegaaien naar Venezuela vervoert.

European Passport Control
Photo by Daniel Schludi / Unsplash

6. Paspoortcontrole

Na de veiligheidscontrole komt dus de paspoortcontrole, maar alleen als je naar een niet-Schengenbestemming vliegt. Voor de meesten van jullie gaat deze vlieger niet eens op omdat Málaga, Ibiza en al die Griekse eilanden gewoon bij ons clubje horen. Scheelt weer. Als je niet door de paspoortcontrole hoeft op Schiphol, dan hoef je dat ook niet op de plek van bestemming. Als het op Schiphol wel moet, dan moet het ook weer op je bestemming.

Zie deze twee baasjes even voorrang krijgen. Bron: Privium

7. Het vrijstellingsamulet: Privium

Op Schiphol is er een joker in te zetten en dat heet Privium. Privium is een clubje van mensen met privileges. Je betaalt €260 per jaar en dan krijg je toegang tot lounges waar je in alle rust zonder op speaker bellende idioten en jengelende baby’s van je vers getapte wijntje kunt genieten, maar ook krijg je voorrang bij de veiligheidscontrole én kun je met een irisscan door de paspoortcontrole. Wow. Dat is toch helemaal mooi? Ja.

Je krijgt Privium trouwens gratis bij een American Express Platinumkaart.

Conclusie

Dus, wil je een ontspannen wereldreiziger zijn, dan zijn er wat simpele tips die je leven in de huidige Schipholchaos, maar ook op andere momenten, veel beter maken:

  • Check thuis alvast lekker in
  • Reis met alleen handbagage
  • Neem Privium
  • Vlieg business class
  • Al het bovenstaande

Bonustip: ga aaaaaaalsjeblieft niet op reis precies wanneer iedereen op reis gaat. Je betaalt veel en je staat constant in de rij. Met m'n boek kom je erachter hoe het ook kan.

Lees alles en krijg nieuwe posts in je mailbox