Reisplannen in een pandemiewereld

Reisplannen in een pandemiewereld

Een klein stukje over m'n reisplannen en hoe alles flexibel en te annuleren is. Wel zo ontspannen.
Reisplannen in een pandemiewereld

Mijn internetvliegtuigvriend die ik nog nooit heb ontmoet Sander de Jonge bestiert het blog bijzonderetickets.nl. Z’n tweetjes retweet ik altijd omdat ze een mooie bijdrage leveren aan wat ik de wereld wil vertellen over vliegreizen. We staan er een beetje hetzelfde in: vliegen is mooi en leuk en goed, het spelletje om zo goedkoop (en tevens zo luxe mogelijk) vliegen is interessant en de wereld snapt er te weinig van en dat is niet goed.

Sander postte een persoonlijk verhaal over zijn reisplannen voor de komende tijd, met daarin een uitleg over flexibiliteit van die plannen en het belang van punten. En toen dacht ik: dat ga ik ook doen.

In de rest van 2021 heb ik nog een aantal reisplannetjes en ook al wat tickets en hotels geboekt. Maar, omdat de staat van de wereld nogal onzeker is, heb ik ook wat flexibiliteit ingebouwd, net als Sander dus, maar dan voor m’n eigen reizen.

Dit is hoe:

Photo by Artem Bryzgalov / Unsplash

September — 🇹🇷 Turkije

In september vertrek ik met mijn vriendin naar Istanbul. Een langverwachte vakantie, want we zijn al langer dan een jaar niet samen op reis geweest.

De heen- en terugvlucht zijn apart van elkaar geboekt. Heen wilde ik graag met een A330 vliegen, dus kozen we voor een ticket van Turkish Airlines tussen Amsterdam (AMS) en Istanbul (IST) en terug voor een ticket tussen Istanbul Sabiha Gökcen (SAW) en Amsterdam met Anadolujet (verkocht met een vluchtnummer van Turkish Airlines). Het is doorgaans voordeliger om op SAW te vliegen en die luchthaven ligt even ver van ons hotel als IST, maar IST is net nieuw en ik wilde als vliegtuignerdje die luchthaven ook wel even bekijken.

De vliegtickets zijn beide geboekt bij vliegwinkel.nl (dat was het voordeligste plus we kregen een klein beetje satoshis terug via Stekking) en zijn te wijzigen met eventueel tariefsverschil.

Vanuit Istanbul vliegen we een aantal dagen later door naar Dalaman (DLM) om daar in de buurt te verblijven. Vanuit DLM vliegen we ook weer terug naar IST. Deze vluchten zijn geboekt bij Turkish Airlines en te wijzigen, met eventueel tariefsverschil.

We hebben een kamer in een guesthouse geboekt in Kaş, die tot een aantal dagen voor aankomst gratis te annuleren is.

De route van de reis, met vier apart geboekte (en te wijzigen) vliegtickets.

In Istanbul verblijven we twee keer drie nachten in een Hilton. Ook daar heb ik een te annuleren tarief geboekt. Als ik vijf dagen voor vertrek bijna zeker weet dat de reis door kan gaan, annuleer ik de boeking en boek ik een niet te annuleren kamer voor een lagere prijs.

Kortom, alles is geboekt maar tot een paar dagen voor vertrek nog te annuleren en te wijzigen. Dit gaat waarschijnlijk niet gebeuren, maar door ziekte of bijzondere coronagebeurtenissen is dit toch handig.

Photo by Simon Zhu / Unsplash

Oktober — 🇭🇰 Hong Kong

Best lang geleden was er een actie bij het frequentflyerprogramma van British Airways Executive Club: geselecteerde routes konden worden geboekt voor de helft van de normaal aantal benodigde punten. In de hoop op een spoedig herstel van de wereldgezondheid en daarmee de luchtvaartsector, boekte ik samen met mijn vriendin een firstclassticket tussen Hong Kong (HKG) en Londen (LHR) bij British Airways voor 51.000 avios en €40.

De route, die we waarschijnlijk niet gaan vliegen.

Er is een minieme kans dat we deze vlucht gaan nemen. Hong Kong is potdicht en zal dat nog wel even blijven. De enige mogelijkheid om de luchthaven van Hong Kong te bezoeken is wanneer je een ticket hebt met HKG als overstapluchthaven, waarbij beide segmenten (van en naar HKG) op hetzelfde ticket staan. Dat is in ons geval niet zo.

Grote kans dus dat we dit ticket moeten annuleren. Dat kan, tot vlak voor vertrek. We krijgen dan alle punten terug maar betalen een annuleringsboete van €42,50. Prima.

Big Bend National Park
Photo by Natalie Rhea / Unsplash

November — Texas

Samen met mijn op dertien na beste vriend ga ik in november naar Texas. We zagen een mooi tarief met Delta (DL) en KLM (KL): €280 retour, via Atlanta (ATL).

Als de VS open gaat, gaat deze reis door. En anders niet en krijgen we ons geld terug.

Op het moment van schrijven zijn de Verenigde Staten dicht voor reizigers uit de EU, en dus ook Nederland. Omdat het vliegticket bij KLM is geboekt is het in te wisselen voor een voucher en die voucher is weer in te wisselen voor geld. Dit is niet alleen op papier zo, heb ik gemerkt.

Toen ik het ticket boekte, maakte ik een vergissing. Ik had een andere vlucht naar Atlanta geboekt dan mijn op dertien na beste vriend. Dus ik annuleerde dit ticket, boekte een nieuwe, kreeg een voucher en daarna m’n geld terug en er was niets aan de hand.

Álle KLM-tickets zijn op het moment van schrijven gratis te annuleren.

Het is dus maar even de vraag of de Verenigde Staten, en dus Texas, open gaan. Zo niet, dan annuleren we onze tickets en krijgen we ons geld terug. Hotels en een huurauto hebben we dus ook nog niet geboekt. Beide zullen we in de komende tijd doen, maar alleen als ze gratis, tot vroeg voor aankomst, te annuleren zijn.

Clifton beach🌴
Photo by KYLE CUT MEDIA / Unsplash

December — 🇿🇦 Zuid-Afrika

Zoals de afgelopen negen jaar wil ik ook dit jaar weer in de wintermaanden Zuid-Afrika bezoeken. Hiervoor heb ik nog niets geboekt. Op dit moment is het land gewoon open voor reizigers uit Nederland en er gaan genoeg vluchten.

De opties om ernaartoe te vliegen zijn eindeloos. Ik kan een economyclassticket boeken voor rond de €450, bijvoorbeeld met Qatar Airways via Doha (DOH) naar Kaapstad (CPT). Of ik kies voor British Airways via Londen (LHR).

Of, en dat doe ik liever, ik boek een ticket met Asia Miles (het frequentflyerprogramma van Cathay Pacific) en vlieg met Qatar Airways in de beste business class van dit moment (volgens vele anderen en mezelf) naar Johannesburg (JNB). Daar ga ik dan een safari doen en ik neem een binnenlandse vlucht naar Kaapstad. Omdat de route tussen Johannesburg en Kaapstad één van de drukste ter wereld is, zijn er tot zeer kort voor vertrek zeer gunstige tarieven beschikbaar. Dat ticket hoef ik dus niet vlak van tevoren te boeken.

Ik denk dat het zoiets wordt... maar we zullen wel zien.

Ook terug naar Nederland kan ik gebruik maken van één van de verschillende loyaliteitsprogramma’s en met punten boeken. Omdat ik een American Expresskaart heb, kan ik de daar gespaarde punten naar verschillende loyaliteitsprogramma’s sturen, tegen doorgaans een wisselkoers van 5:4, waarbij 5 Membership Rewards van American Express 4 punten bij het loyaliteitsprogramma opleveren. Zo ben ik zeer flexibel: ik kan tot kort voor vertrek besluiten met welke airline ik wil vliegen (afhankelijk van prijzen en beschikbaarheid) en kan ik bovendien eventueel geboekte tickets gratis annuleren.

Kortom, ik boek nog even helemaal niets naar Zuid-Afrika omdat ik zeker weet dat, als ik ernaartoe wil gaan, er een mogelijkheid bestaat. Dat is met punten zo, ongeacht de covidsituatie omdat boekingen met punten prachtig flexibel zijn, en met cash ook, omdat airlines nu een veel flexibeler omboekbeleid hebben.

Check hier m'n dagelijkse vlog van mijn vorige trip naar Zuid-Afrika.

Ik wil deze vlucht wel weer.
en deze...

En dus…

Dit was mijn spreekbeurt over (de flexibiliteit van) mijn reisplannen en suggesties voor je eventuele eigen plannen.

Volgens mij kun je steeds beter een ontspannen wereldreiziger worden door een aantal investeringen:

  • Lees een keer een boekje over hoe vliegen en vliegtickets werken (bijvoorbeeld deze) of word er langzaam handiger in door het blog van Sander te volgen;
  • Spaar altijd punten bij loyaliteitsprogramma’s want dat is gratis geld en een soort compound interest: hoe langer je het doet, hoe meer reismogelijkheden je op den duur hebt;
  • Gebruik een American Expresskaart (deze) om punten mee te sparen en het puntensaldo van je loyaliteitsprogramma’s aan te vullen;
  • De basis van voordelig vliegen niet vergeten: het loont om zowel in bestemming als in periode flexibel te zijn. Nu snap ik dat vakantiedagen, schoolvakanties en afspraken barrières zijn voor een flexibele planning, maar niemand hoeft een jaar van te voren een all inclusive naar een plek waar iedereen naar toe gaat te boeken;
  • Weet dat de coronapandemie ervoor heeft gezorgd dat veel airlines (en hotels) steeds flexibeler wijzigings- en annuleringsmogelijkheden aanbieden.

Het loonde al om flexibel te zijn in reisplannen, maar de coronapandemie heeft het eigenlijk alleen maar gemakkelijker gemaakt. Meer info nodig? Ik schreef ook dit e-book over vliegen tijdens een coronapandemie.

Lees alles en krijg nieuwe posts in je mailbox