Hoe je minimalist kan zijn en hoe niet

Hoe je minimalist kan zijn en hoe niet

Minimalisme is niet een doel maar een middel. Dus laten we niet overdrijven, maar tegelijk ook niet onderdrijven.
Hoe je minimalist kan zijn en hoe niet

Ik hou niet van bezit want dat is extra afstofwerk. Eerst dacht ik dat je zo weinig mogelijk spullen moest hebben. Het boek The 100 Thing Challenge van Dave Bruno vond ik fantastisch. Dat wilde ik ook. En daarom maakte ik, zoals in het boek wordt aangeraden, een stufflist: een lijst met al m'n bezittingen. Een troeplijst. Maar al snel kwam ik er achter dat zo'n lijst niet het doel maar een middel is. Een middel om er achter te komen wat nou echt belangrijk is in het leven en, belangrijker dan wat belangrijk is in het leven, wat niet belangrijk is in het leven. Die zin klopt.

En zo heb ik nog steeds een stufflist, maar niet omdat ik zo weinig mogelijk spullen wil hebben. Maar om er achter te komen wat belangrijk is en mezelf er voor te behoeden om aandacht te schenken aan domme dingen. Zoals acht paar schoenen. Of kneuzige souvenirs uit kneuzige landen voor aan m'n kneuzenmuur.

In de acht jaar dat ik me nu druk maak over minimalisme weet ik nog steeds niet wat minimalisme is, maar er is een aantal dingen waar ik achter ben gekomen.

Misschien heb je er wat aan, misschien niet.

Ik ken geen definitie van minimalisme

Als je gaat googelen naar de definitie van minimalisme dan vind je niet echt iets waar je wat mee kunt. Vooral omdat minimalisme ook een kunststroming is. En een verwijt.

Voor mij is het inmiddels ook meer dan 'zo weinig mogelijk spullen hebben'. Wat dichter in de buurt komt is: 'al het overbodige verwijderen' en daarmee komt het dicht in de buurt van het boek Everything that remains van The Minimalists maar het is nog steeds afhankelijk van tijd, omgeving en prioriteiten. En bovendien: die Minimalists zijn overdreven idioten.

We gaan er nooit achter komen.

Minimalisme is geen doel maar een middel

Ik dacht dat het een doel was om zo weinig mogelijk spullen te hebben, maar dat werkt niet zo. Het is wel een mooi middel om er achter te komen wat echt belangrijk is. Niet zoveel dus. En dan eindig je met een huis zonder troep. Is wel zo gemakkelijk met stofzuigen. En bij gezinnen met net-kruipende zuigelingen.

Het is ook niet mijn doel om zo weinig mogelijk vrienden te hebben, maar door niet te investeren in vervelende mensen heb ik wel meer tijd voor gezellige en leuke mensen. En volgens mij werkt dat goed. Dat zijn twee vliegen in één klap.

Ik doe het voor mezelf

Ik heb natuurlijk een blogje en wat boekjes en ik wil graag mensen helpen en grapjes maken en je inspireren, maar op de eerste plaats doe je minimalisme mezelf. Dus ik minimaliseer om m'n leven zo aangenaam mogelijk te maken. Zodat ik niet lang bezig ben met stofzuigen. Zodat m'n agenda lekker leeg is en ik lekker stukjes kan typen. Zodat ik m'n bagage nooit hoef in te checken op vliegvelden. Het logische gevolg van een opgeruimd zelf is dat ik dus ook een beter mens ben voor m'n omgeving (denk ik). Een mens die weet wat belangrijk is en hoe dit mens andere mensen kan helpen en waar niet mee. Een opgeruimd mens houdt zijn mond op de juiste momenten en trekt 'm open op andere (dan weer juiste) momenten. Denk ik dan.

Minimaliseren = nog steeds consumeren

Ik dacht dat minimalisme vooral ging om minder te consumeren en meer creëren, maar beide activiteiten zijn nogal lastig te definiëren. Consumeren is voor mij niet heel veel anders dan ervaren. Een vakantie consumeer je ook. En een yogales in een Indiaas dorp zonder wifi ook.

Minimalisme heeft er voor gezorgd dat ik investeer in de juiste consumptie. Nee, ik ga niet mijn smartphone opgeven want ik heb er super veel aan en gebruik 'm de hele dag. Maar ik heb ook nog steeds een iPhone 7 uit 2016. Ik moet ook de beste laptop hebben want wat ik de hele dag wil doen is op Twitter zitten, stukjes schrijven en memes kijken. Ik wil ook de allerbeste pan hebben want ik wil lekker eten kunnen maken. En ik wil ook de helft van m'n salaris uitgeven aan vliegreizen én de duurste koffer hebben omdat ik die de mooiste vind. Ik wil ook het allerbeste bed (slaapsysteem is een beter woord) want ik hou van slapen en ik weet hoe belangrijk herstel voor m'n gezondheid is.

Minimalisme betekent niet dat je zelfvoorzienend moet worden en moet stoppen met consumeren. Het betekent dat je bespaart op domme dingen en dingen consumeert die je blij maken of je leven vergemakkelijken.

Minimalisme levert geld op

Wanneer ik weer genoeg moed heb verzameld om in te loggen op Marktplaats en me op dit digitale marktplein te begeven, dan ga ik er ook echt voor. Ik zoek alle overbodige troep in m'n huis op met een waarde van vijf euro of meer en zet het allemaal online, ik tel tien keer tot tien en sta iedere reaguurder netjes te woord. Ik verkoop overbodige zooi zodat m'n huis leefbaarder word en ik (alle kleine beetjes helpen) een mooi bedrag bij elkaar heb verkocht. Daar koop ik dan weer bitcoin van. Doe ik al jaren. Het is een klein vermogen aan het worden.

Ik bespaar op domme dingen

Aangezien ik minimalisme voor mezelf doe, heb ik het gebruikt om te besparen op dingen die ik dom vind. Dat zijn, in willekeurige volgorde: wachten, stress, in de winter in Nederland zijn, tijd doorbrengen met onaardige mensen, dingen tegen m'n zin in doen, met het openbaar vervoer gaan, onbelangrijke dingen bezitten en opblijven als ik moe ben.

Oplossingen voor deze problemen zijn, in willekeurige volgorde: Uber, een smartphone, op zondag alle domme afspraken uit m'n agenda pleuren, dingen die je als bloggertje opgestuurd krijgt cadeau doen aan anderen, vliegtickets, 'nee' zeggen, een blog hebben, een boek schrijven, zeggen dat je niets voor je verjaardag wil hebben en slapen.

Minimalise betekent voor iedereen iets anders

Ik dacht dat je minimalisme kon definiëren. Dat kan (ik) (nog) niet. Want de één doet het om stress te verminderen, de ander om geld te besparen. De broer van die één als reactie op materialisme, z'n neef om aandacht te trekken en zijn buurmeisje omdat ze er een blog over heeft.

Ik weet het nog steeds niet, maar ik word er best blij van.

Kijk maar even wat je er aan hebt. Of lees er een boek over.

Snelle tips om lekker te gaan minimaliseren

  • Kijk op zondag in je agenda en pleur alle afspraken in de komende week die nergens op slaan, waar je geen zin in hebt en/of waar je toch alleen maar aanwezig bent zonder wat te zeggen eruit.
  • Maak een lijst met letterlijk alle dingen die je bezit. Bedenk bij alles (kan snel) of je het echt nodig hebt. Verkoop / doneer / verwijder / eet de rest.

En als je wat extremer wil:

  • Doe al je bezittingen in dozen, alsof je gaat verhuizen. Pak pas iets uit wanneer je het echt nodig hebt. Bepaal even van tevoren na hoeveel dagen je de rest weggooit. Dit heb ik niet zelf bedacht en ook nog nooit gedaan.
  • Investeer in iets dat je leven leuker, gemakkelijker of beter maakt (op de lange termijn, dus geen drugs of alcohol of chocoladetaarten). Pleur tegelijkertijd drie dingen weg die je leven kut maken. Mag ook een Facebookvriend zijn.

Lees alles en krijg nieuwe posts in je mailbox