Hoe je een einde maakt aan je kutleven

Hoe je een einde maakt aan je kutleven

Anders dan de titel van het stuk doet vermoeden is dit een tutorial over hoe je je leven verbetert.
Hoe je een einde maakt aan je kutleven

Spoiler alert: dit is geen zelfdodingstutorial maar een manier om je uit te leggen hoe je je kutleven verbetert.

Als er één persoon is die jouw leven niet gaat verbeteren, dan is dat wel iemand anders. Ja, je kunt heel blij worden van La La Land maar je hebt nog steeds zelf die tickets voor jou en je vriendin gekocht.

Vroeger, toen ik nog een niet-volgroeide student was, mocht ik graag kijken naar filmpjes van Tyler Durden. Niet de Tyler Durden van de film Fight Club (die film heb ik nog nooit gezien—en La La Land natuurlijk ook niet), maar Tyler Durden de pickup artist van Real Social Dynamics. Real Social Dynamics was een serie van seminars voor mensen die graag wilden weten hoe je vrouwen kon versieren.

Dat wilde ik ook wel weten natuurlijk.

Een goede pickup-artist ben ik nooit geworden, helaas, maar er is me één les van Tyler Durden altijd goed bijgebleven en heeft me gebracht waar ik nu ben:

Als het niet lukt, ligt het altijd aan jezelf.

Niet wat een arrogant wijf of ze viel op mannen met blond haar. Nee, je hebt gewoon niet goed je best gedaan. Jij bent niet leuk genoeg. Het ligt aan jou. Er was geen moment dat er externe factoren bepalend waren voor het slagen in je missie.

Andersom is het ook waar hoor:

Als het wel lukt, ligt het altijd aan jezelf.

En zo werkt het dus eigenlijk met alles in je leven. Als je je examen niet haalt ligt het aan jou. Jij hebt niet goed genoeg geleerd, of niet op de juiste wijze, of je bent niet op tijd begonnen met leren, of je weet niet op welke manier je vragen moet beantwoorden. Niet 'wat een klote tentamen' of 'wat een rare vragen'. Nee, jij begrijpt het niet. Je hebt je best niet gedaan. Andersom: als je het tentamen wel haalt, was het niet een makkelijk tentamen. Jij bent gewoon een baas.

Het geldt ook voor het verlangen naar een sixpack. Het is niet erg als je niet weet hoe je je doel moet bereiken, maar zoek altijd de oorzaak in je eigen functioneren. Het ligt altijd aan jezelf. Kennis en ervaring op het gebied van trainen en de beste voeding komen niet vanzelf aanwaaien. Het ligt dus aan jou dat het niet lukt. Niet aan iemand anders.

Je weet misschien niet wat de juiste voeding is of de juiste training. Maar dan is het dus aan jou om daar wat aan te doen. Lees boeken, ga trainen, vraag een trainer om advies en experimenteer. Neem de tijd om er voor te zorgen dat je je doel bereikt, je examen haalt en de vrouw out of your league versiert.

Maar vooral: doe je best. Soms.

Kortom: succes en falen zijn afhankelijk van jezelf. En als je dat snapt hebt je dus niet een kutleven.

Lees alles en krijg nieuwe posts in je mailbox