Een goede gids voor tegen klotebeestjes

Een goede gids voor tegen klotebeestjes

Er zijn zes soorten klotebeestjes die je planten nakken. Met deze gids in de hand kun je ze uitroeien.
Een goede gids voor tegen klotebeestjes

348% van de kamerplantenbezitters heeft last van klotebeestjes, wees een diepgravend onderzoek onlangs uit. Dat komt omdat klotebeestjes vrij door de lucht zweven. Een ander onderzoek toonde aan dat het aandeel klotebeestjes in de atmosfeer nooit zo hoog is geweest. Tijd dus om er wat aan te doen.

Er zijn zes soorten klotebeestjes: spintmijten, tripsen, wolluizen, schildluizen, bladluizen en rouwvliegen. Hoewel experts zeggen dat ze in je kamerplanten klimmen en ze opvreten door oude potgrond, aanrakingen met kleding en tocht, weten we natuurlijk heus zelf wel beter: ze zijn er opeens. En als je de ramen dicht houdt, komen ze via het stopcontact. En ze komen ook via de wifi. En telepathie!

Gelukkig zijn er ook manieren om van ze af te geraken. Dit zijn ze:

Spintmijt

De spintmijt of spint is een mijt (ha!) die zich voedt met plantensap. Omdat ze zo ongelofelijk klein zijn, zie je vaak de schade van spint voordat je de spint zelf ziet. Bladeren worden een beetje dof, grauw en geel, vaak vanaf de bladsteel. Als je goed kijkt, lijkt er stof op te liggen. Als je beter kijkt, zie je een soort spinnenweb. En als je nog beter kijkt, zie je die kleine rondvormige teringlijertjes rondlopen op, over en onder dat web. Ze nakken je bladeren langzaam, maar ook zeer zeker. Als je er niets aan doet en de omstandigheden zijn goed (droog en warm), dan kapselen ze blad voor blad in met dat gore web.

Dit is spint die nakt.

Wat kun je tegen die nakkertjes doen? Wel, spint houdt van droge en stoffige bladeren, dus een regelmatige douche of besproeiing van je plant helpt om de leefomstandigheden voor spint om zeep te helpen. Ook is het gebruik van een luchtbevochtiger altijd aan te raden. Maar ze zijn hardnekkig, dus er is meer nodig.

Er zijn eigenlijk maar twee manieren om spint zo goed mogelijk te nakken. De eerste is het gaafst, want dat is door middel van roofmijten. Die kun je op je plant strooien en die vreten dan alle spint op. Zet de roofmijten pas uit als je eerst de plant heb afgesproeid.

Een andere manier is met Edialux, dat door iedereen en z’n moeder al aan mij is aangeraden, dus misschien was ik wel de laatste die erachter kwam.

Trips

De trips is een klein insect dat zich voedt met plantensap. Omdat ze zo ongelofelijk klein zijn, zie je vaak de schade van trips voordat je de trips zelf ziet. Bladeren worden langzaam geel en bruin, vaak vanaf de bladsteel. Als je goed kijkt, zie je die kleine langwerpige teringlijertjes rondlopen aan de boven- en onderkant van het blad. Ze nakken je bladeren langzaam, maar ook zeer zeker. Als je er niets aan doet en de omstandigheden zijn goed (droog en warm), dan verkloten ze je hele plant.

Dit is trips die nakt.

Wat kun je tegen die nakkertjes doen? Wel, trips houdt van droge omstandigheden, dus een regelmatige douche of besproeiing van je plant helpt om de leefomstandigheden voor trips om zeep te helpen. Ook is het gebruik van een luchtbevochtiger altijd aan te raden. Maar ze zijn hardnekkig, dus er is meer nodig.

Er zijn eigenlijk maar twee manieren om trips zo goed mogelijk te nakken. De eerste is het gaafst, want dat is door middel van roofwantsen. Die kun je op je plant strooien en die vreten dan alle trips. Zet de roofwanten pas uit als je eerst de plant heb afgesproeid.

Een andere manier is met Edialux, dat door iedereen en z’n moeder al aan mij is aangeraden, dus misschien was ik wel de laatste die erachter kwam.

Wolluis

De wolluis is een klein insect dat zich voedt met plantensap. Omdat ze zo ongelofelijk klein zijn en op stof lijken, zie je vaak de schade van wolluis voordat je de wolluis zelf ziet. Bladeren worden vaak nog voordat ze verschijnen aangetast en vervormen wanneer ze groeien. Er komt ook een plakkerige laag op de bladeren. Als je goed kijkt, zie je die kleine spierwitte teringlijertjes rondlopen aan de boven- en onderkant van het blad en vooral in bladoksels. Ze nakken je bladeren langzaam, maar ook zeer zeker. Als je er niets aan doet en de omstandigheden zijn goed (vochtig en warm), dan verkloten ze je hele plant.

Dit is wolluis die nakt.

Wat kun je tegen die nakkertjes doen? Wel, wolluis houdt van vochtige omstandigheden, maar je kunt niet zo goed een plant uitdrogen. Ook is het gebruik van een luchtbevochtiger altijd aan te raden en dat is juist helemaal top voor deze nakkertjes, dus om van wolluis af te raken is er meer nodig.

Er zijn eigenlijk maar twee manieren om wolluis zo goed mogelijk te nakken. De eerste is het gaafst, want dat is door middel van roofkevers. Die kun je op je plant strooien en die vreten dan alle wolluizen. Zet de roofkevers pas uit als je eerst de plant heb afgesproeid.

Een andere manier is met Edialux, dat door iedereen en z’n moeder al aan mij is aangeraden, dus misschien was ik wel de laatste die erachter kwam.

Schildluis

De schildluis is een klein insect dat zich voedt met plantensap. Omdat ze zich goed kunnen vermommen als onderdeel van de plant, zie je vaak de schade van schildluis voordat je de schildluis zelf ziet. Op bladeren, stelen en stammen komt een soort plakkerige teerachtige aanslag. Als je goed kijkt, zie je die kleine ronde teringlijertjes op je plant zitten. Ze nakken je bladeren langzaam, maar ook zeer zeker. Als je er niets aan doet en de omstandigheden zijn goed, dan verkloten ze je hele plant.

Dit is schildluis die nakt.

Wat kun je tegen die nakkertjes doen? Wel, schildluis houdt ervan als je niet oplet, dus dat moet je doen. Inspecteer je plant zorgvuldig. Schildluizen zien er precies uit als schildjes, in de kleuren groen en bruin.

Er zijn eigenlijk maar twee manieren om schildluis zo goed mogelijk te nakken. De eerste is het gaafst, want dat is door middel van roofkevers. Die kun je op je plant strooien en die vreten dan alle schildluis. Zet de roofkevers pas uit als je eerst de plant heb afgesproeid.

Een andere manier is met Edialux, dat door iedereen en z’n moeder al aan mij is aangeraden, dus misschien was ik wel de laatste die erachter kwam.

Bladluis

De bladluis is een klein insect dat zich voedt met plantensap. Omdat ze zo ongelofelijk dezelfde kleur als planten hebben, zie je vaak de schade van bladluis voordat je de bladluizen zelf ziet. Bladeren groeien niet meer of niet goed en lijken te verschrompelen. Als je goed kijkt, zie je die kleine groene teringlijertjes rondlopen aan de bovenkant van de plant, bij nieuwe bladeren en knoppen. Ze nakken je bladeren langzaam, maar ook zeer zeker. Als je er niets aan doet en de omstandigheden zijn goed, dan verkloten ze je hele plant.

Dit is een levendbarende bladluis die nakt.

Wat kun je tegen die nakkertjes doen? Wel, bladluizen houdt van droge omstandigheden, dus een regelmatige douche of besproeiing van je plant helpt om de leefomstandigheden voor bladluis om zeep te helpen. Ook is het gebruik van een luchtbevochtiger altijd aan te raden. Maar ze zijn hardnekkig, dus er is meer nodig.

Er zijn eigenlijk maar twee manieren om bladluis zo goed mogelijk te nakken. De eerste is het gaafst, want dat is door middel van sluipwespen, roofkevers en gaasvliegen. Die kun je op je plant gooien en die vreten dan alle bladluizen. Zet deze roofinsecten pas uit als je eerst de plant heb afgesproeid.

Een andere manier is met Edialux, dat door iedereen en z’n moeder al aan mij is aangeraden, dus misschien was ik wel de laatste die erachter kwam.

Rouwvlieg

De rouwvlieg of rouwmug of varenrouwmug is een klein insect waarvan de larven of maden zich voeden met onder andere plantenwortels. Omdat ze zo ongelofelijk klein zijn, zie je vaak de schade van rouwvlieg voordat je de rouwvlieg zelf ziet. Door aangetaste wortels wordt de plant simpelweg zwak. Water en voedingsstoffen kunnen slecht worden opgenomen waardoor groei stagneert. Als je goed kijkt, zie je die kleine zwarte teringlijertjes rondvliegen bij je planten en potgrond. Ze nakken je planten langzaam, maar ook zeer zeker. Als je er niets aan doet en de omstandigheden zijn goed (vochtig en warm), dan verkloten ze je hele plant.

Dit is een rouwvlieg die nakt.

Wat kun je tegen die nakkertjes doen? Wel, de rouwvlieg houdt van vochtige omstandigheden, dus je zou de potgrond kunnen laten uitdrogen om de leefomstandigheden voor rouwvliegen (en dan vooral de maden) om zeep te helpen. Maar het is nogal onhandig om je plant te laten uitdrogen en rouwvliegen zijn hardnekkig, dus er is meer nodig.

Er zijn eigenlijk maar twee manieren om rouwvliegen zo goed mogelijk te nakken. De eerste is het gaafst, want dat is door middel van aaltjes. Die kun je met gietwater in de potgrond gieten en die vreten dan alle larven op. Dit is de enige manier. Succes.

ps ik heb Handboek Voor Mensen Die Hun Kamerplanten Altijd Dood Laten Gaan geschreven.

Lees alles en krijg nieuwe posts in je mailbox