Brood

Ik dacht dat een Dutch oven een scheet onder de dekens was, maar het is dus blijkbaar ook keukengerei dat wij in Nederland gewoon gietijzeren pan noemen. In ons luxe huishouden heet dat trouwens de Le Creusetpan. Het schijnt dat je daar een prima brood in kunt bakken, zonder al te veel geklooi.

Ook al ben ik al jaren in verschillende gedaantes een koekenbakker, een echt fatsoenlijk brood had ik nooit gebakken. Zelfs in de coronatijd, toen iedereen en hun moeders massaal brood gingen bakken én posten, bleef ik me stug bezighouden met coderen en vloggen. Een gemiste kans.

Nu zag ik een recept voor een brood in zo’n Dutch oven en het zag er zó simpel uit dat ik het moest proberen. Om onduidelijke redenen mocht ik van Jenny niet één van haar twee échte Le Creusets gebruiken, maar moest ik het doen met de goedkopere variant. Ik heb dan wel het schort aan in onze relatie, maar blijkbaar niet de broek. Volgens mij is het brood even lekker geworden in een Aldi-pan.

Eerst had ik geprobeerd een 5-minute baguette te maken en die lukte zoals in de video, maar het gevaarte had nog wel wat werk nodig om een baguette zoals vroeger op de camping te worden. De manier van deeg maken uit dit recept sprak me wel aan, en die heb ik toegepast bij dit recept zodat je in het eerste menggedeelte geen vieze handen krijgt. Verder is het niets meer dan bloem, water, zout en gist bij elkaar gooien, regelmatig omvouwen en daarna bakken. Een kind kan de was doen.

Zo wordt 'ie

Ingrediënten (voor 1 brood)

  • 300 ml water
  • 7 gram zout
  • 7 gram gist
  • 420 gram bloem

Bereiding

  • Doe alle ingrediënten in een kom maar zorg er wel voor dat zout en gist niet alleen maar elkaar aanraken voor je gaat mengen want blijkbaar gaat de gist dood.
  • Meng alles met de achterkant van een houten lepel tot het een soort plakkerige bal is. Laat het rusten op kamertemperatuur.
  • Nu is het zaak om elk half uur je hand even nat te maken en de stretch and fold techniek toe te passen die inhoudt dat je het deeg omhoog trekt en over zichzelf heen vouwt, de kom een kwartslag draait en dan weer vouwt, en dat nog drie keer doet zodat je het klokje rond bent.
  • Nu laat je het weer een half uur rusten.
  • Hoe vaker je stretch and foldt, hoe luchtiger het brood.
  • Na een keer of vijf (dus na twee en een half uur) kun je het bakken.
  • Verwarm de oven voor op 230 graden met daarin alvast je pan mét deksel en laat het 15 minuten warm worden.
  • Haal het deeg uit de kom op een met bloem bestrooid keukenblad.
  • Doe nog wat bloem op het brood.
  • Vorm er een bal van zonder het te keren, vouwen of onnozel aan te raken (ik hanteer de Bertinetmethode)
  • Haal de pan uit de oven, doe er wat bloem in en doe het deeg erin, knip de bovenkant met een schaar een paar keer in en doe het deksel erop.
  • Zet in de oven en wacht 30 minuten.
  • Haal nu het deksel eraf, zet de oven op 200 graden en bak nog 10 minuten (of langer als het nog niet goudbruin genoeg is)
  • Laat 30 minuten rusten.
  • Eet smakelijk.