Binnenkort kast

Binnenkort kast

Ik heb een boek geschreven dat Binnenkort kast heet en een pleidooi is voor het belang van fysieke gezondheid.
Binnenkort kast

Sinds mijn debuut als satirisch schrijver in de gezondheidswereld, ben ik fel tegen het label gezond voor voedsel. Het is onmogelijk om te zeggen of een broccoli of een kroket gezond is zonder een tijdloze definitie van gezondheid te hanteren. We kunnen hooguit zeggen dat broccoli voedzamer is, maar laten we ook bedenken wat schipbreukelingen op een onbewoond eiland liever zouden zien aanspoelen: een tros broccoli's of een Airfryer met een doos kroketten?

In tegenstelling tot producten in je boodschappenmandje, kan een menselijk lichaam juist goed als gezond of ongezond worden gekenmerkt. Je lichaamssamenstelling is een uitstekende indicator van een gezond lichaam. Een gezond lichaam betekent niet per se een gezond leven, maar het is wel een handige manier om te bepalen of je gezond bent.

De verhouding tussen vetmassa en spiermassa is een perfecte indicator voor een gezond lichaam, uiteraard binnen de bandbreedte van ultrarunner tot bodybuilder. Dat is het mooie eraan.

Over het algemeen kun je aan je lichaam vrij goed afleiden of je gezond bent, niet aan je dieet of sportschoolabonnement.

Helaas werkt de wereld nauwelijks mee aan de opbouw van een lichaamssamenstelling die aangeeft dat iemand gezond is. De gemiddelde lichaamssamenstelling verslechtert al jaren. Er is zelfs een positieve correlatie tussen het aantal sportschoolabonnementen en obesitas.

Wat mij betreft is werken aan een lichaamssamenstelling met minder vet en meer spiermassa daarom in vrijwel alle gevallen een nobel streven. Dit heb ik samengevat in twee woorden die hopelijk door veel mensen begrepen worden: binnenkort kast. Het beschrijft een ideaal, waar constant aan gewerkt dient te worden.

Ongeveer drie jaar geleden maakte ik een eenvoudig trainingsschema voor mezelf, dat ik nog steeds gebruik in de sportschool. Het schema koppelt trainingsdagen niet aan weekdagen, maar vraagt me alleen een volgende training binnen 24 tot 48 uur na de vorige te doen. De eenvoud van dit schema motiveerde me en ik deelde het destijds met anderen.

Toen ik een toelichting op het schema wilde schrijven, realiseerde ik me dat het steeds meer ging over de overlap tussen krachttraining en zingeving in mijn leven. Uiteindelijk werd het niet een bijsluiter maar een flink stuk tekst. Je zou het een essay of simpelweg boekje kunnen noemen.

Twee weken geleden heb ik het boekje gepubliceerd. Net als Travel Hacking Handbook is het volledig online beschikbaar, met gratis updates voor altijd.

Binnenkort kast gaat over hoe kast worden en zingeving elkaar overlappen. In tien hoofdstukken probeer ik te betogen dat het een autonome bezigheid is die deel moet uitmaken van je identiteit, door dingen los te laten en consistent te zijn, door te variëren en gebruik te maken van flow die je een begrip van gezondheid geeft zonder dat je een momenteel idioot wordt in plaats van binnenkort kast.

Lees het maar.

Lees alles en krijg nieuwe posts in je mailbox