Tijd om te besparen

Tijd om te besparen

Door eens in de zoveel tijd je financiën eens rustig onder elkaar te zetten, bespaar je zo een paar doezoe. Nouja, ik.
Tijd om te besparen

Het zal u, beste lezer, niet ontgaan zijn dat er nogal wat gaande is in de wereld. Omdat ik door thuiswerken flink wat tijd over had (en een wat meer onzekere toekomst tegemoet ga), leek het mij een goed moment om mijn (online) abonnementen eens kritisch te bekijken en te zien of ik kon besparen. Immers, kosten laag houden betekent óók aan het eind van de maand meer overhouden. En dat scheelt, want ik ben aan het sparen voor een geodetische koepel met daarin een tropisch bos waarin ik als ik later groot ben wil wonen.

Ik deed een beetje m’n best voor een financiële administratie en bespaarde tot nu toe al maandelijks €177,92. Da’s meer dan €2000 per jaar en dat is misschien alvast één raam in mijn toekomstige tropische onderkomen.

Lijstje maken

Allereerst probeerde ik uit mijn hoofd te noteren voor welke dingen ik maandelijks betaalde. Dat resulteerde in een beschamende 13 diensten. Beschamend ja, want het zijn er in totaal 30 namelijk. Reden temeer om eens kritisch te kijken naar wat ik echt nodig heb én de kosten waard vind.

Even de bank erbij

Ik checkte toen maar mijn bank-apps voor afschrijvingen van alle vaste lasten en ik vergat ook niet mijn credit cards niet. De vaste lasten zette ik in een Google Spreadsheet allemaal onder elkaar, met daarachter in kolommen wat ik betaalde en voor welke periode. Dus, bijvoorbeeld:

  • NS — Vervoer — €52 — jaar
  • T-Mobile — Telefoon — €33,55 — maand
  • Dropbox — Opslag — €133,44 — jaar
  • Spotify + Headspace — Entertainment — €14,99 — maand

Etcetera. Vervolgens maakte ik de kolommen gelijk voor maanden en jaren zodat ik wist wat ik per maand kwijt was bij een jaarabonnement en vice versa.

Vervolgens maakte ik een totaal per maand en een totaal per jaar en schrok dat ik €653,98 per maand aftik aan abonnementen. Bijna €6000 per jaar. Dat is toch ongeveer de aanleg van een hele waterval.

Deze kosten zijn trouwens exclusief de kosten voor mijn huis, warmte/koude, water en licht. Daar kan ik voorlopig ook nog niet op besparen, behalve toen ik erachter kwam dat ik bij m'n energieleverancier Vandebron het maandbedrag kon vastzetten en zo €15 per maand bespaarde.

Zoiets
Zoiets

Zakelijk

Een kritische noot voor mijn overzicht is dat ik freelancer ben en in die hoedanigheid (veel) zakelijke abonnementen heb. Denk bijvoorbeeld aan domeinnamen en hosting, e-mailnieuwsbrieven, administratiesoftware en opslag en verzending van de boeken die ik in eigen beheer uitgeef en verkoop. Mijn lijstje van 30 abonnementen is dus misschien wat langer dan de gewone man maar tegenwoordig is iedereen en z’n oom zzp’er dus zo uniek ben ik natuurlijk ook weer niet.

Even contempleren

Achter iedere regel (dus ieder abonnement) schreef ik in een commentaarkolom wat ik zou kunnen doen om het bedrag te verlagen. De simpelste optie bij sommige abonnementen was het stopzetten, omdat ik ze simpelweg niet (meer) gebruikte. In veel gevallen kon dat direct. In andere gevallen niet. In beide gevallen jankte ik niet minder om het geld dat ik de afgelopen tijd in de sloot had gegooid.

En sommige abonnementen waren juist echt wel handig. Zelfs bij de abonnementen die ik wilde behouden waren er vaak twee opties die het termijnbedrag omlaag konden brengen:

  • Betalen per jaar (in plaats van per maand);
  • Het kiezen voor een abonnement met minder features.

Inloggen

Het werd vervolgens tijd om gewoon in te loggen bij de online omgevingen van mijn abonnementen. Ik wist namelijk niet wat ik niet wist, dus misschien kwam ik wel iets tegen waardoor ik het abonnement kon verlagen. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij T-Mobile. Ik logde in en zag dat ik, zomaar, het maandbedrag voor mijn internetabonnement kon verlagen tegen dezelfde voorwaarden. Van €36,97 naar €30. Dat is maar (iets minder dan) zeven euro. Maar per jaar is het ook €84 (is bijna een palm van een meter hoog voor in de tropische kas) en dit was slechts één van mijn 30 abonnementen.

Overstappen

In sommige gevallen was er dan ook nog de mogelijkheid om dezelfde dienst af te nemen bij een andere aanbieder. Dat gold bijvoorbeeld voor mijn inboedelverzekering, waarbij ik overstapte van Inshared naar Deck (-€6,33 per maand), mijn e-mailaanbieder (van Mailchimp én Revue naar Buttondown). En voor mijn online opslag bijvoorbeeld: ik verplaatste mijn data uit Dropbox naar Google Drive en zegde ik de eerstgenoemde op (€133,44 per jaar).

Ik bespaarde €2000+ per jaar

Uiteindelijk kon ik van de 30 abonnementen 7 stoppen, eentje werd duurder (NS flex), bij 10 verlaagde ik het termijnbedrag, bij nog eens 5 kan ik het in de komende tijd verlagen en bij 7 zag ik geen mogelijkheid om ze op te zeggen of te verlagen.

Ik bespaar er €2202,48 per jaar mee.

PS: Voor een beetje veiligheid en privacy heb ik niet een volledige lijst met wáár ik heb bespaard want dan weten jullie al mijn online abonnementen.

PPS: Ik kwam erachter dat ik nauwelijks indie makers ondersteunde (de enige zijn WIP en Simple Analytics) maar dat zou ik wel graag willen. De besparingen deed ik vooral op abonnementen bij (hele) grote (software)bedrijven.

PPPS: Ik weet dat er ook apps zijn die je helpen met besparingen maar ik heb niet graag apps die gekoppeld worden aan mijn bank. Bovendien vind ik mezelf slecht in financieel beheer dus spendeer ik graag tijd en moeite aan dit onderwerp in plaats van een snelle uitweg te vinden.

Lees alles en krijg nieuwe posts in je mailbox