Hoe spaar je snel en veel American Expresspunten?

Hoe spaar je snel en veel American Expresspunten?

Met American Express Membership Rewards (of: punten) kun je voordelig vliegtickets boeken. Maar hoe spaar je die punten, liefst zo snel mogelijk?
Hoe spaar je snel en veel American Expresspunten?

Dit artikel hoort bij de volgende serie:

Het is me na al die jaren nog steeds een raadsel waarom American Express de enige fatsoenlijke creditcard in Nederland is maar dat ‘ie, zonder concurrentie, ook een geschenk is voor frequente reizigers. Dineertegoed, verzekering, snelle grenspassage, loungetoegang en upgrades in hotels zijn allemaal inclusief. En dan is het beste voordeel nog dat je punten spaart met iedere aankoop. Maar als je 15 puntjes spaart bij aankoop van een pak luiers en je 81.250 puntjes nodig hebt om in business class naar Tokyo te vliegen (enkele reis, per persoon), dan zet dat toch helemaal geen zoden aan de dijk?

Klopt en klopt niet. Ik leg het in dit artikel uit.

Bij iedere uitgegeven euro krijg je bij American Express 1 punt. Als je echter een gold card hebt, dan krijg je op het moment van schrijven 1,2 punten per euro. Met een platinumkaart zelfs 1,5 punten per euro. Maar goed, dan heb je nog steeds maar 15 punten per pak luiers, als je een beetje dure luiers koopt. Daarom moeten we manieren vinden om snel en veel punten te sparen. Dat kan op twee manieren: door heel veel dingen die je toch al kocht te kopen met American Express en door een slimme rakker te zijn.

Hier volgt een aantal tips.

Ontevreden zijn

Laten we maar bij de stomste tip beginnen. Het loont, soms, om American Express te bellen en te vermelden dat je overweegt je kaart op te zeggen omdat je twijfelt over de waarde ervan of dat je de maandelijkse bijdrage toch wat aan de hoge kant vind. Soms krijg je dan een aanbod dat je een paar maanden geen bijdrage hoeft te betalen en/of dat je een tijdje dubbele punten per aankoop krijgt en/of dat je een eenmalige puntenbonus krijgt.

Deze tip moet als eerste omdat je eerst moet proberen om dubbele punten te krijgen voordat je dure aankopen doet. Maar deze tip werkt alleen als je de kaart al een tijdje hebt. Je kunt niet een kaart aanvragen en dan direct boos opbellen en vragen om korting. Nouja, misschien wel, maar ik vind dat raar.

Hele dure dingen betalen met American Express

Het pak luiers zet misschien geen zoden aan de dijk (hoewel alle kleine beetjes wel helpen en wie het kleine niet eert enzo), maar grote uitgaven doen dat wel. Ik boek bijvoorbeeld al mijn reisgerelateerde zaken met American Express. Dat heeft twee redenen die niets te maken hebben met punten.

De eerste is dat mijn uitgaven verzekerd zijn (dus mijn complete reis wanneer ik de reis boek met American Express) maar nog belangrijker is dat ik uitgaven kan betwisten als een aanbieder zijn belofte niet nakomt. Een paar dagen geleden betaalde ik Qatar Airways de som van €464 voor een ticket voor mijn baby dat uiteindelijk niet kon worden uitgegeven. Met andere woorden: ik heb betaald terwijl ik niets kreeg. Even chatten met American Express was voldoende voor hen om die betaling terug te draaien tot Qatar Airways uitleg komt geven over de geldigheid van deze afschrijving. Dat komt natuurlijk niet dus American Express hielp mij uit de brand. Fijn dat je als consument een machtig instituut als American Express kunt inschakelen bij geschillen. Dat kan niet met Idealbetalingen.

Maar dit artikel gaat over punten sparen en mijn punt is dat vliegtickets en hotelboekingen al gauw een paar honderd en soms een paar duizend euro kunnen kosten. Als je die betaalt met American Express, dan heb je dus snel een paar honderd en soms een paar duizend puntjes op je account. Kijk, die zetten wél zoden aan de dijk.

€800 = 1200 punten (met platinum). Reken je een cent per punt (vind ik hevig ondergewaardeerd, dan heeft dit al een waarde van €12 door even te betalen met American Express.

Een bijkomende tip is dat je altijd haantje de voorste moet zijn bij groepsboekingen met bijvoorbeeld je vrienden of familie. Gezamenlijke wintersport? Jij betaalt wel met Amex. Weekendje weg? Jij betaalt de Airbnb voor veertien personen maal drie nachten wel. Gratis puntjes. Top.

En oja, ik heb dan onlangs wel een rol ijzerdraad gekocht (en dat is niet eens waar, maar anders loopt deze zin niet), maar ik ben niet echt een klusser. Blijkbaar zijn er mensen die duizenden euro’s uitgeven aan een nieuwe muur in hun huis? Of een dakkapel? Nouja, als je dát nou betaalt met American Express, dan maak je ook een mooie puntenklapper.

Zakelijke aankopen

Deze tip kun je overslaan als je geen eigen bedrijf hebt. Maar de tip is dat je zakelijke aankopen doet met American Express en dan jezelf dat bedrag weer overmaakt naar je privéaccount. Er zijn talloze voorbeelden van ondernemers bij (middel)grote bedrijven die jaarlijks lekker kunnen vliegen omdat hun American Expresskaart is gekoppeld aan het advertentieaccount op Facebook of Google bijvoorbeeld en hier duizenden euro’s aan worden besteed. Misschien is een zakelijke American Expresskaart dan ook wel iets voor je.

De gebruikelijke boodschappen

Mijn lokale Albert Heijn, die toevallig heel druk wordt bezocht door toeristen, heeft, heel zielig, een geprint papiertje in twintigvoud opgehangen dat je er geen creditcards kunt gebruiken. De bordjes worden steeds groter en dwingender. Je zou kunnen stellen dat ze gewoon creditcards moeten gaan accepteren maar dat lijkt de Albert Heijn te veel moeite.

De Jumbo en Dirk van den Broek daarentegen (en misschien wel meer supermarkten) accepteren American Express. Als je iedere maand voor €250 aan boodschappen doet met je platinumkaart, dan spaar je 4500 punten per jaar. Doe je hetzelfde tijdens het tanken voor hetzelfde bedrag (ik heb geen auto en heb geen idee wat de gemiddelde persoon aan brandstof uitgeeft) dan is dat nog eens 4500 punten.

Online abonnementen en Paypal

Voor online abonnementjes heb je vaak een creditcard nodig. Handig, want je hebt een Amex. Die kun je trouwens ook koppelen aan je Paypalaccount, zodat je bij al die abonnementjes puntjes spaart bij American Express.

Webshops

Ook bij webshops kun je vaak betalen met American Express. Ook weer handig bij het betwisten van aankopen en service, maar natuurlijk kun je hier ook weer punten sparen.

Uber

Vanaf nu wordt dit lijstje met tips gewoon het benoemen van ieder individueel zaakje en daarom stop ik er na de volgende mee, maar ook Uber kun je betalen met American Express. Kwestie van creditcard toevoegen en het gaat allemaal automatisch.

Kapper

Mijn kapper accepteert American Express. Misschien de jouwe ook.

Al deze manieren dragen op hun eigen kleine, grote en regelmatige manier bij aan het verhogen van je puntensaldo bij American Express, of de hoeveelheid Membership Rewards, zoals het eigenlijk heet. Maar de grootste klappers maak je op een andere manier.

Aanmeldbonus

Bij het aanvragen van een kaart, krijg je vaak een aanmeldbonus. Dit is een mooi stapeltje punten om mee te beginnen, dat wordt vrijgespeeld zodra je in de eerste paar maanden een zeker bedrag met de kaart betaalt. Nu je bovenstaande tips hebt gelezen, weet je hoe je aan dat bedrag gaat komen. En dan sla je twee vliegen in één klap.

De bonus wisselt nogal. Er waren tijden dat je 8.000 punten bij een aanvraag kreeg, soms zijn er manieren om geen enkele bonus te krijgen, en soms krijg je maar liefst 80.000 punten. Op het moment van schrijven krijg je 48.000 punten bij het aanvragen van een platinumkaart (maar check altijd even wat de huidige bonus is). Ik vind dat alsnog een mooie bonus. Het kan meer, maar het kan ook minder.

Referrals

De reden waarom ik relatief snel een hoog puntensaldo kan opbouwen is omdat ik een referrallink van Amex gebruik. Als je via mijn link een kaart aanvraagt, dan krijgen wij allebei een stapeltje punten. Jij de aanmeldbonus en ik de referralbonus. En die link staat in een boek dat meer dan 5000 keer gekocht is en staat ook op meerdere pagina’s van mijn websites die iedere dag meerdere keren worden bezocht. Niet iedereen heeft een reisboek en blog waarop op verschillende manieren enthousiast kan worden gedaan over een creditcard.

Maar dat hoeft ook niet. Misschien ken jij wel een buur, neef, vader, hengelsportwinkelmedewerker of zus die ook zo’n kaart wil. Zeker wanneer jij er een tijdje naar tevredenheid gebruik van maakt en er enthousiast over kan vertellen. Dan moeten die personen dus via jouw link (en niet de mijne) een kaart aanvragen. Kun je er beiden van profiteren. Top toch?

Upgrades

Heb je trouwens al een gold card, dan zijn er vaak bonussen om te upgraden naar platinum. Je kunt niet tot in de eeuwigheid die bonussen schrapen en weer downgraden (zou wel mooi zijn), dus dit kan eenmalig. Als je overweegt om een platinumkaart te nemen (met meer voordelen, zoals meer punten per aankoop, maar ook snelle grenspassage en Priviumloungetoegang op onder andere Schiphol), dan kun je wachten tot de upgradebonus lekker hoog is.

Tot slot

Er zijn dus tal van manieren om snel en veel punten te sparen en het simpelste en ook eenvoudigste antwoord op de vraag in het begin van dit artikel is dus ‘aan dingen die geld kosten’. Het klinkt heel flauw maar het is wel waar.

Een aankoop van 10 euro heeft weinig impact op je puntensaldo, maar herhaalaankopen, grote aankopen en slimme bonussen hebben grote impact.

Dus gebruik je kaart slim (en vaak).

Heb je al een stapel punten? Lees hier wat je er mee kunt doen.

Lees alles en krijg nieuwe posts in je mailbox